Universal en LEGO slaan handen ineen voor vijf jaar

Na inmiddels een aardige reeks aan LEGO-films die in de bioscopen zijn verschenen, is er een nieuwe speler ten tonele verschenen. Universal en The LEGO Group gaan samen een contract aan voor vijf jaar. Dit meldt Deadline.

The LEGO Movie uit 2014 zorgde voor de lancering van grote LEGO-bioscoopfilms en een franchise was geboren. Tot dan toe waren er eigenlijk alleen nog maar kleinere televisiespecials uitgekomen en LEGO-versies van bioscoopfilms verschenen als videogames. Er volgden een spinoff-film voor LEGO Batman en een vervolg, The LEGO Movie 2: The Second Part. Die film wist niet te voldoen aan de verwachtingen en haalde flink minder geld binnen dan zijn voorganger. In totaal was deze franchise goed voor 1,1 miljard dollar wereldwijd.

Deze tegenvallende resultaten op het witte doek zorgden ervoor dat een project dat bij Warner Bros. nog op de tekentafel lag geschrapt werd van de releasekalender. De beslissing om het project te annuleren zorgde ervoor dat er een kans kwam voor een andere studio om te onderhandelen over een eventuele samenwerking en eigenlijk zette Warner Bros. zichzelf daar mee buiten spel. Universal zag de ruimte en dus is er nu een overeenkomst getekend voor de duur van vijf jaar. 

Het is een interessante keuze, omdat Universal verwacht een nieuwe financiële en creatieve injectie te gaan ondernemen. Daarbij wil de studio een aantal van haar eigen franchises, zoals de Jurassic World-reeks, de LEGO-transformatie laten ondergaan.  

Jill Wilfert, hoofd entertainment van The LEGO Group laat in een verklaring weten: "Universal's bezieling voor entertainment en unieke verhalen maakt de studio de perfecte partner om mee samen te werken, terwijl we een nieuwe fase in gaan van films maken."

De rechten van de andere LEGO-films zullen bij Warner Bros. blijven. Het is nog niet bekend wanneer de eerste film moet uitkomen die deel uitmaakt van de deal.