De impact van het coronavirus in Afrika kan verpletterend zijn

Het coronavirus in Afrika kan vernietigend zijn; de respons van Europa moet over onze grenzen reiken, zegt voorzitter van de ontwikkelingscommissie Tomas Tobé. Gezien de kwetsbaarheid van de gezondheidszorg in vele ontwikkelingslanden, kan het coronavirus verwoestende gevolgen hebben, waarschuwen leden van de Parlementaire ontwikkelingscommissie.

De EU werkt hard om de lidstaten te steunen en de economische impact in Europa te beperken, maar het coronavirus is een pandemie en kent geen grenzen. In een resolutie van 17 april, heeft het Parlement de noodzaak voor internationale samenwerking, solidariteit en een sterker UN-systeem benadrukt, in het bijzonder de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Globale EU-respons op Covid-19
De EU lanceerde op 8 april “Team-Europa”, een pakket van meer dan €20 miljard om de meest kwetsbare landen te helpen in de strijd tegen de pandemie en haar gevolgen, met de nadruk op Afrika en de buurlanden van de EU. Het overgrote deel van de financiering is afkomstig van bestaande middelen en programma’s die nu specifiek voor de strijd tegen het coronavirus worden ingezet.

Het Parlement steunt de inspanningen van de Europese Commissie voor een wereldwijde respons. EP-leden sluiten zich ook aan bij de oproep van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) en de Wereldbank om de schuldaflossing van de armste landen op te schorten.