Bolsonaro ontslaat gezondheidsminister die hem verbeterde

Het zat er al even aan te komen, zeker met een ongekend autoritair figuur als president Jair Bolsonaro aan het roer, maar de gezondheidsminister van Brazilië is ontslagen: Luiz Henrique Mandette wilde wél flink optreden tegen het coronavirus en dat zinde Bolsonaro niet.

Waar de president van het land regelmatig feitelijke onzin uitkraamde, denk aan 'het is slechts een griepje', vormde Mandetta steeds meer het gezicht van de mensen die wél na konden denken. Bolsonaro wil de boel het liefst zo snel mogelijk volledig opengooien, ongeacht de gevolgen, want de economie gaat voor alles, terwijl Mandetta publiekelijk opriep om dat vooral níet te doen en gewoon voorzichtig te zijn.

Mandetta bestrijden met argumenten bleek geen optie meer voor Bolsonaro en wat er al even aan zat te komen was donderdag dan zover. Op Twitter liet Mandetta weten dat Bolsonaro hem te kennen had gegeven dat hij niet langer de gezondheidsminister is. Onlangs bekritiseerde de uiteraard populaire Mandetta de president nog wegens het volledig ingaan tegen simpele maatregelen als het houden van voldoende afstand.

Afgelopen weekeinde bracht Bolsonaro samen met Mandetta nog een bezoekje aan een tijdelijk ziekenhuis buiten hoofdstad Brasilia. De president liet daarbij nog maar eens zien niet vooraan te hebben gestaan bij het uitdelen van de intelligentie: hij deed zijn mondkapje af, liep een forse groep mensen in en stak zijn hand uit zodat mensen die konden zoenen - een vergelijkbare actie met die van Boris Johnson in maart, waarna de Britse premier in ernstige toestand op de intensive care belandde.

Wekenlang was het ritme ongeveer hetzelfde: Bolsonaro gooide er onzin uit, Mandetta kon de boel met feiten proberen te herstellen. "Brazilianen weten niet meer of ze naar hun gezondheidsminister of hun president moeten luisteren", sprak Mandetta zondag op TV.

Toen het aantal doden begon toe te nemen, riep Bolsonaro dat het virus weg leek te gaan: Mandetta moest hem tot de orde roepen. Bolsonaro gooide reclame online voor een onbewezen medicijn: Mandetta kon iedereen vertellen dat zoiets niet zomaar gebruikt moet worden. Nadat de minister wekenlang met feiten probeerde om het levensgevaarlijke gebral van Bolsonaro te weerstaan en mensen voor de acties van hun president te beschermen, is dat doek nu gevallen.

Vermoedelijk wordt oncoloog Nelson Teich de opvolger van Mandetta. Teich lijkt niet geheel verrassend flink aan de kant van Bolsonaro te staan en liet al doorschemeren dat maatregelen met rasse schreden opgeheven kunnen gaan worden, uiteraard zonder daarbij te vermelden dat Brazilië daardoor naar alle waarschijnlijkheid afstevent op een ware gezondheidsramp: in meerdere staten ligt de intensive care nu al zo goed als vol, het beroemde Maracanã is een veldhospitaal geworden en op begraafplaatsen werkt men met man en macht om genoeg graven beschikbaar te hebben.