Minecraft is de ideale ray tracing showcase

Vanaf vandaag is officieel de 'Minecraft with RTX' in bèta gegaan, een update die ray tracing en DLSS 2.0 support aan de game toevoegt. De update is voor spelers met Xbox Insider te downloaden in de Minecraft marketplace. Vergezeld met de aankondiging van deze bèta was de aankondigingstrailer op het YouTube-kanaal van Nvidia GeForce, die goed aantoont wat ray tracing in een game kan toevoegen.

Minecraft mag misschien inmiddels wel over zijn hoogtepunt zijn, het is met 180.000.000 verkochte exemplaren nog altijd veruit het best verkochte computerspel ooit. Met zijn bescheiden graphics en simplistische art stijl is Minecraft bij uitstek een geschikte kandidaat om te laten zien wat ray tracing kan doen voor de uitstraling in de gamewereld.

Minecraft with RTX (ray tracing uit)

Minecraft with RTX (ray tracing aan)

Voor Minecraft with RTX heb je een videokaart nodig die RTX-technologie ondersteunt. Momenteel zijn dat de kaarten uit de GeForce 20-reeks van Nvidia, met GPU's zoals de 'bescheiden geprijsde' GeForce RTX 2060 en monsterkaarten als de GeForce RTX 2080Ti, respectievelijk met prijskaartjes van zo'n 400 en 1400 euro.

Ergens vorig jaar bracht Nvidia nieuwe drivers uit voor de GTX-serie zodat ook die kaarten ray tracing zouden ondersteunen. Dat blijkt echter slechts een soort formaliteit, de techniek is veel te zwaar om enigszins fatsoenlijk op de oudere kaarten van Nvidia te draaien. Microsofts Xbox Series X ondersteunt eveneens ray tracing en toonde in een recente demonstratie van de nieuwe console de techniek in Minecraft al eens. Bekijk de bèta-aankondigingstrailer hieronder.