Man gebruikt per ongeluk schietschoel tijdens straaljagervlucht

Je bent de baas van een bedrijf in de defensie-industrie en je collega's verrassen je met een ritje in een tweezitstraaljager. Hartstikke leuk, maar niet voor een 64-jarige Fransman die daar helemaal geen zin in had.

Meneer durfde niet te weigeren en nam plaats in de Dassault Rafale, die opsteeg op luchtbasis Saint-Dizier. Zijn gordels bleken echter niet goed vast te zitten en hij begon wat boven zijn stoel te zweven. De man greep naar beneden om zich vast te houden, op zich geen slecht idee, ware het niet dat hij zo aan de hendel van de schietstoel trok.

Het tochtje waar hij geen zin in had was zo in rap tempo voorbij, maar wellicht dat het volgende tochtje nog wat minder lekker was: op 400 meter hoogte en bij een kleine 500 kilometer per uur werd hij uit het toestel geschoten. Gelukkig landde de man dankzij de parachute relatief veilig in een veld, waarna hij met lichte verwondingen naar een ziekenhuis gebracht werd.

De schietstoel van de piloot functioneerde niet, het is nog niet helemaal duidelijk waarom - mogelijk kon de piloot zijn lancering voorkomen, waarschijnlijker is dat er op een handig moment een technisch defect was. Het incident vond overigens al een dik jaar geleden plaats, maar het onderzoek van defensie en justitie is in volle gang en de eerste voorlopige resultaten kwamen dinsdag naar buiten.

Inmiddels is wel duidelijk dat meerdere dingen fout zijn gegaan. Zo waren er medische waarschuwingen die genegeerd werden: de man had helemaal niet aan de hoge G-krachten blootgesteld mogen worden. Zijn stoelriemen zaten dus te los en bij het uitwerpen schoot zijn helm ook nog eens af. Als je zin hebt in een Frans onderzoeksrapport, klik dan even hier.

De vraag van de dag moge simpel zijn: waar heb jij zoal per ongeluk naar gegrepen?