Schansspringlegende Ammann gaat voor Spelen 2022

Goed nieuws voor schansspringfans: Simon Ammann heeft laten weten zijn ski's toch nog niet aan de wilgen te hangen. De 38-jarige Zwitser is van plan om door te gaan tot en met de Olymische Spelen in Beijing in 2022.

Ammann debuteerde als 16-jarig broekie op de Spelen van Nagano in 1998, vier jaar later schitterde hij op prachtige wijze: kort voor de Spelen van Salt Lake City raakte hij in Willingen flink geblesseerd, maar hij herstelde en won olympisch goud op de kleine én grote schans, na Matti Nykänen in 1988 pas de tweede schansspringer ooit die dat voor elkaar kreeg.

Het hoogtepunt van Ammann's fraaie carrière ligt rond 2008-2010 en in Vancouver 2010 herhaalde hij zijn kunstje nog eens: wéér olympisch goud op de kleine én grote schans. Verder won Ammann alles wat er te winnen valt, behalve de Vierschansentournee: het WK, het WK skivliegen en de World Cup, allemaal rond zijn gloriejaren.

Tegenwoordig zijn die jaren wel voorbij, zijn laatste zege dateert alweer van november 2014, maar ondanks slechts een 35e plek in de World Cup van afgelopen seizoen wil hij toch niet opgeven. "Mijn focus gaat op twee grote evenementen, het WK in Oberstdorf in 2021 en vooral de Olympische Spelen in Beijing", aldus de Zwitser.

"Door de manier waarop de afgelopen winter is gegaan werd de ambitie om door te gaan groter dan de gedachten om te stoppen. Vorig seizoen was het al moeilijk voor me om te wennen aan het idee dat ik na het WK skivliegen zou stoppen, zeker nadat ik mijn doel - op meerdere schansen meedoen om de podiumplekken - niet kon bereiken", zegt Ammann, die niet verder kwam dan een zestiende plek in Oberstdorf.

"Wat ik heb geleerd geeft me wel weer veel vertrouwen voor de weg vooruit. Met de Olympische Spelen, het grootste doel van elke atleet, in zicht voel ik dat ik de kracht weer heb om de dagelijkse uitdagingen van een topsporter aan te gaan en ben ik ervan overtuigd dat ik weer mee kan doen om de topresultaten."

De jonge Ammann schittert in Salt Lake City