'Cruijff van Dushanbe' schittert in zeikende regen, stunt Khatlon

Een nieuw weekeinde, een nieuwe speelronde in de Tadzjiekse voetbalcompetitie, de tweede van het seizoen welteverstaan. We moeten in deze crisis toch érgens naar kunnen kijken, zondagmiddag stonden de hapjes en drankjes klaar voor de wedstrijd tussen landskampioen Istikol en hoofdstadgenoot CSKA Pomir Dushanbe.

Istiklol zal inmiddels bekend zijn: opgericht in 2007 en inmiddels al jaren dominant, vorig seizoen werden ze voor de zesde keer op rij en achtste keer in totaal kampioen. Legerclub CSKA Pomir was ooit een echte topclub: in de eerste vier seizoenen van de Tadzjiekse competitie, na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, werden ze eerste, tweede, tweede en eerste. Kort daarvoor speelden er overigens drie Zambianen bij de club, twee daarvan kwamen in 1993 om het leven toen het vliegtuig met nagenoeg het hele Zambiaanse elftal neerstortte.

Een nieuwe wedstrijd in Dushanbe dus en wát een weer was het ook nu: de regen kwam met bakken uit de hemel, de fans hadden geluk dat ze er wegens een wereldwijde virusuitbraak niet in mochten, anders was men verzopen. Aan de andere kant wil je Istiklol tegen CSKA Pomir ook niet zomaar missen, maar gelukkig hadden we TV-beelden en dus viel er genoeg te genieten. In Tadzjikistan is men de wereldwijde problemen niet vergeten, zo zagen we op een paar spandoeken: "Stay strong, Spain! Tajikistan is praying for you!" Dat is toch lief van ze.

Na negentien minuten was het raak: vanuit de kluts kwam de bal voor de voet van Alisher Dzhalilov terecht en de international haalde vanaf het randje van de zestien uit voor de 1-0. In de laatste minuten van de eerste helft waren er nog de nodige kansen, maar een kopbal, afstandsschot en corner leverden allemaal net niks op. Zo ging het in de tweede helft ook vooral, hoewel CSKA zo af en toe een beetje gevaarlijk werd.

Topscorer Manuchekhr Dzhalilov had het dit keer niet en werd met een kleine twintig minuten te gaan uit het veld gehaald. Nummer 14, Sheriddin Boboev, kwam erin en de 20-jarige Cruijff van Dushanbe liet zich na dik tien minuten gelden: hij brak door, legde aan en verschalkte de keeper, waarmee hij de eindstand op 2-0 bepaalde. Dzhalilov en Boboev zijn nu en passant gedeeld topscorer met elk drie goals.

Istiklol - CSKA Pomir

Stunt Khatlon
FC Khatlon was ooit een topclub, toen heette het zoals we weten natuurlijk nog wel Vakhsh Qurghonteppa. Na landstitels in 1997, 2005 en 2009 zakte de club echter wat weg, vorig jaar werden ze zevende. Het noordelijke FK Khujand is al drie jaar op rij als tweede geëindigd en werd nog nooit kampioen, maar was toch zeker wel favoriet tegen Khatlon: de weinige bookmakers die noteringen aanboden gaven maar liefst 45 keer de inzet voor een uitzege, nadat er kort voor de wedstrijd opvallend veel in werd gezet op thuisploeg Khujand.

Toch hadden de bezoekers er zin in: Khudoidod Uzokov opende de score al na twintig minuten, een kwartier later gevolgd door Sorbon Avgonov. Kort na rust trok Sanjar Rixsiboev - wie anders? - de stand terug naar 1-2, maar Parviz Baki-Akhunov zette de marge terug op twee. Een goal van Dilshod Bozorov diep in blessuretijd veranderde daar niks meer aan en dus ging Khatlon met een verrassende 2-3 zege terug naar Qurghonteppa.

Door de zege heeft Khatlon zes punten uit twee wedstrijden, alleen Istiklol - dat een beter doelsaldo heeft - kreeg dat ook voor elkaar. Komende zondag wordt het knallen, want dan krijgt Khatlon bezoek van...juist, Istiklol! We kunnen niet wachten.

Nog geen beelden van Khatlon's stunt helaas, maar als bonus nog de hoogtepunten van Istaravshan tegen Kuktosh!