Monstertornado slaat toe in VS, zeker 8 doden

In het zuiden van de VS is paaszondag vrij dramatisch verlopen. Vooraf werd door de weerdiensten gewaarschuwd voor mogelijke tornado's en die lieten niet op zich wachten: in de loop van de dag sloegen ze vooral toe in Arkansas, Mississippi en Louisiana, in totaal zeker 39 stuks.

Met name Mississippi werd zwaar getroffen. Een ware monstertornado trok daar vol over het kleine dorpje Bassfield, waar sindsdien nog altijd maar weinig van gehoord is. Er zijn een paar foto's verschenen op social media en daarop is te zien dat de verwoesting groot is. Zeker acht mensen zijn in Mississippi omgekomen, vermoedelijk toen hun huis opgetild werd door de tornado.

De tornado die Bassfield en vervolgens ook onder meer Soso trof zorgde voor geschokte reacties. Meteorologen waren het redelijk met elkaar eens: de radarbeelden waren van een angstaanjagend niveau dat ze nagenoeg nooit eerder gezien hadden, waarbij puin meer dan acht kilometer omhoog gezogen werd.

Mogelijk ging het om een EF5-tornado, de zwaarste categorie en een die sinds 2013 niet meer in de VS is waargenomen - in Moore kwamen destijds 24 mensen om het leven.