Enorm groot gat in ozonlaag boven Noordpool

De ozonlaag, die onze fragiele aardbewoners beschermt tegen dodelijke kosmische straling, heeft er weer een enorm gat bij. Wetenschappers houden boven de Noordpool, sinds de winter 2019, de ontwikkeling van een gat ter grootte van driemaal het oppervlak van Groenland in de gaten.


Ontwikkeling van gat in ozonlaag sinds winter 2019 (Bron: YouTube)

De Zuidpool is al decennia lang de eigenaar van een slinkend gat, maar de laatste keer dat de Noordpool last had van ozontekorten was in 2011. Het gat is dit jaar echter wel extreem groot. De European Space Agency (ESA) maakt zelfs melding van het grootste gat sinds er ozon gemeten wordt.

Martin Dameris, atmosfeerexpert, laat in het toonaangevend wetenschappelijk tijdschrift Nature weten dat dit de eerste keer is dat er gesproken kan worden van een substantieel gat dat veroorzaakt wordt door extreme weersomstandigheden in de atmosfeer. Vriestemperaturen laten wolken op grote hoogte samenkomen. Deze wolken brengen industriële chemicaliën met zich mee die de ozonlaag aantasten.

Een situatie die jaarlijks voorkomt in de Zuidpool, maar vrij zeldzaam is in het noorden van de aardbol. Alhoewel het gat wel degelijk zorgelijk is, voorspellen wetenschappers dat het gat zich in de loop van het jaar, zodra het warmer wordt, weer zal sluiten.

"Het is nog niet zo serieus als de Zuidpool, maar mocht het gat zich naar het Zuiden bewegen, dan is het advies voor de mensen daar om wat meer zonnebrand te gebruiken", aldus Markus Rex van het Alfred Wegener Institutu in Potsdam, een research instituut voornamelijk gespecialiseerd in de atmosfeer rond de Poolgebieden.

Ross Salawitch, van een vergelijkbaar instituut aan de Universiteit van Maryland vindt het allemaal wat spannender. "We kijken met spanning naar de ontwikkeling van het gat. Het is nog niet over."