FOK! Wat een weer: zeer lage luchtvochtigheid

Moggé!  

Het was gisteren weer een prachtige dag. Wat ons vooral opviel was de zeer lage luchtvochtigheid. In De Bilt was het rond drie uur 's middags maar 13%. Dat is nog nét geen record. Bij zulke lage luchtvochtigheid kun je last krijgen van droge of gebroken lippen. Het is zéér uitdrogend. Vanzelfsprekend hadden wolken uiteraard geen schijn van kans vandaag. Dit gaat wel veranderen.

De luchtvochtigheid gaat zo langzaamaan weer wat oplopen. Er komt een zwak front aan vanuit het noorden en dat gaan we op 2e Paasdag zeer zeker merken. Dat scheelt een trui en een jas! Gelukkig is die ellendige kou maar van tijdelijke aard, want de temperaturen lopen in de loop van de week weer lekker snel op. Mogelijk wordt het eind van de week weer een graad of 23.

Enfin, vandaag zijn er twee dingen. Dat zwakke front en de mogelijke instabiliteit in het binnenland. Er zijn overdag al wat meer wolkenvelden, maar daar lijkt geen neerslag uit te vallen. Op veel plaatsen schijnt de zon echter ook nog volop. In het binnenland gaan dan stapelwolken ontstaan en daar kan best een bui uit gaan vallen. Over het algemeen zullen dat lichte buien zijn, maar in het uiterste oosten en zuidoosten kunnen dat wat zwaardere buien worden met kans op onweer en windstoten tot 70 km/u. Dit zal echter wel lokaal zijn. 

In het noorden en westen draait de wind al echter snel naar noord toe en stroomt de beduidend koelere lucht langzaam binnen. Zeker in het Waddengebied is er dan kans op laaghangende bewolking. Landinwaarts lost die dan weer snel op. Dit merken we zeker aan de temperaturen. Vóór het zover is wordt het op Terschelling een graad of 16, maar in het diepe zuiden en oosten nog zo'n graad of 24, vandaar daar ook de grootste buienkans.

In de avond trekt de koelere lucht zuidwaarts en dan zullen we het op maandag dan moeten doen met een graad of 10. Dinsdag zelfs nog iets lager.

Fijne Pasen!  

Meer weer op FOK!

zonnigk (Foto: Charged)
Charged zat lekker in de tuin aan de koffie. Heerlijk in het zonnetje. (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.