Inspectie waarschuwt tegen alternatieve corona-testen en corona-behandelingen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) waarschuwt tegen alternatieve testen op het coronavirus die geen wetenschappelijke basis hebben. Ook voor alternatieve behandelingen tegen besmetting met het coronavirus of tegen de ziekte COVID-19 is geen enkel wetenschappelijk bewijs: ze werken niet. De inspectie maant ‘genezers’ die hiervan gebruik maken daar onmiddellijk mee te stoppen. Ook moeten zij geen onjuiste en misleidende uitspraken meer doen over alternatieve testen of behandelingen.

De inspectie heeft verschillende signalen gekregen over alternatieve testen en behandelingen. Bijvoorbeeld:

  • het vasthouden van edelstenen, buisjes of elektroden
  • homeopathische middelen
  • het alternatief ‘testen’ van bloed, speeksel of urine
  • het meten van trillingen, golven of energiebanen

Onbetrouwbaar
Al dit soort methodes zijn onbetrouwbaar en leveren een vals resultaat op. Cliënten worden ten onrechte ongerust, of juist ten onrechte gerustgesteld. Dat laatste levert gevaar op als mensen zich dan niet meer aan de richtlijnen houden over handen wassen, in de elleboogholte hoesten/niezen en 1,5 meter afstand houden.

Valide testen via arts of GGD
Alleen testen die via een arts (huisarts, ziekenhuis, verpleeghuis of GGD) worden uitgevoerd, zijn betrouwbaar. Behandelingen en medicijnen om van besmetting met het coronavirus te genezen, zijn er helaas nog niet.

Verboden
Reclame voor niet-geregistreerde medicijnen met een claim over de werking tegen een ziekte of aandoening is verboden. Ook is het verboden mensen af te houden van reguliere zorg als dat schade voor de gezondheid kan opleveren. De inspectie treedt daar tegen op als daar aanleiding voor is.