Celstraf voor ambtenaar die Amsterdam voor miljoenen oplichtte

Een 45-jarige werf- en wagenparkbeheerder van de gemeente Amsterdam is door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot een celstraf van 43 maanden omdat hij zijn werkgever en een leasebedrijf voor miljoenen euro’s heeft opgelicht en het geld heeft witgewassen. Hierbij werkte hij samen met zijn vrouw en twee andere medeverdachten. Het totale gestolen bedrag zit rond de 3 miljoen euro.

Luxe leven
De man heeft 7 jaar lang stelselmatig en op geraffineerde wijze de gemeente Amsterdam en een leasebedrijf opgelicht door ze valse facturen te laten betalen aan een bedrijf dat op naam stond van zijn vrouw. Bij de oplichting en het witwassen vervulde de Amsterdammer een sleutelrol en stuurde hij de andere mededaders aan. Hierdoor leidden zijn vrouw (46) en hij een zeer luxe leven. Zij is veroordeeld tot 32 maanden cel.

Bijzonder kwalijk
De rechtbank neemt het de man in het bijzonder kwalijk dat hij dit deed als ambtenaar, in de uitoefening van zijn functie als wagenparkbeheerder van de gemeente Amsterdam. Op deze manier maakte hij jarenlang structureel en op zeer omvangrijke schaal ernstig misbruik van gemeenschapsgelden. Dat hij jarenlang zijn gang kon gaan en dat er sprake was van een gebrekkige controle bij de gemeente Amsterdam maakt het handelen van verdachte niet minder strafbaar.

Terugbetalen en ontslag
Bij het opleggen van de straf weegt de rechtbank niet in het voordeel van de man mee dat hij al is veroordeeld tot het terugbetalen van het geld aan de gemeente en ook niet dat hij een strafontslag heeft gekregen. Deze twee gevolgen zijn zo voorzienbaar dat ze strafrechtelijk gezien geen gewicht in de schaal leggen.

Patserboten en Porsches
De zaak kwam aan het licht door politieonderzoek naar zogeheten patserboten. Dat zijn grotere, vaak snelle, opvallende en vooral dure types speedboten, die populair zijn binnen het criminele milieu. De man en vrouw kwamen hier in beeld omdat zij verscheidene dure goederen hadden aangeschaft, zoals 3 snelle motorboten en 19 voertuigen, waaronder 3 Porsches. Deze uitgaven stonden niet in verhouding tot hun geschatte gezamenlijke inkomsten van maximaal 6.900 euro bruto per maand.