Tadzjiekse Super Cup ondanks stroeve start weer gewonnen door Istiklol

Hier ligt het voetbal al een tijdje stil, maar zaterdagmiddag zaten we natuurlijk aan de buis gekluisterd voor wat wel eens hét voetbalspektakel van april kon worden: de Tadzjiekse Super Cup, net als vorig jaar betwist door grootmacht FC Istiklol uit hoofdstad Dushanbe en FC Khujand uit de gelijknamige stad.

Istiklol won vorig jaar natuurlijk de competitie én de beker, net als het jaar ervoor, en kon zo in het eigen Pamirstadion proberen om voor de negende keer in elf Super Cups de titel te pakken - alleen in 2013 en 2017 lukte dat niet. Khujand stond verder alleen in 2016 en dus vorig jaar in de Super Cup, nadat ze voor de vierde keer in vijf jaar als tweede eindigden in de welbekende Ligai olii Tojikiston.

Helaas zat er niemand in het stadion en het spandoek met iets dat op 'coronavirus' lijkt geeft ongetwijfeld de reden daarvoor aan, Istiklol tegen Khujand mis je immers niet voor je lol. De hoofdstedelijke favorieten begonnen bepaald niet lekker en al na twee minuten wist Sanjar Rixsiboev de bezoekers op een 0-1 voorsprong te frommelen.

Een stunt leek er zo in te zitten, maar een kwartier voor tijd viel dan toch de gelijkmaker en wie anders dan Manuchekhr Dzhalilov was verantwoordelijk. De Tadzjiekse recordinternational speelde ooit nog bij Neftekhimik Nizhnekamsk in Rusland, dan weet je het wel. Na twee jaar in Indonesië gespeeld te hebben keerde Dzhalilov in januari terug in Dushanbe en dat betaalt zich gelijk uit. De jonge Muhammadjon Rahimov was twee minuten later met wat mazzel ook trefzeker en daarmee werd de eindstand in Istiklol's voordeel bepaald: 2-1.

De twee rivaliserende clubs troffen elkaar in maart overigens ook al in de Aziatische AFC Cup, waar Istikol met 2-0 won - uiteraard dankzij twee goals van Dzhalilov. De clubs zitten daar ook nog in de groep bij het Kirgizische Dordoi en het Turkmeense Altyn Asyr, maar wanneer we die krakers kunnen zien is nog niet bekend - de AFC Cup ligt wél stil.

De hoogtepunten van de wedstrijd