AZ en PSV volgen Ajax en willen stoppen met huidig seizoen

AZ en PSV willen net als Ajax dat de eredivisie per direct wordt stopgezet vanwege de coronacrisis. Dat hebben beide clubs gezegd tegen de KNVB en de ECV.

"Wij snappen als geen ander dat dit een zeer lastig besluit zal zijn", zegt algemeen directeur Robert Eenhoorn van AZ op de website van zijn club. "Maar wij vinden de huidige corona-situatie dusdanig zorgwekkend dat het uitspelen van het restant van de wedstrijden zonder publiek voor ons van ondergeschikt belang is. Er is bovendien nog te veel onzekerheid over hoe het coronavirus zich verder zal ontwikkelen."

Ook Toon Gerbrands algemeen directeur van PSV geeft op de website van zijn club aan dat de competitie per direct gestopt moet worden. "Ten eerste omwille van de volksgezondheid. Dat is het allerbelangrijkste. Wij zitten in de regio die het hardste getroffen is. Bijna iedereen kent wel iemand die ziek is, ziek is geweest of overleden is. Dan heeft voetbal geen prioriteit meer."

"Daarnaast zijn we van mening dat het doorspelen in de zomer, zoals de UEFA gisteren heeft voorgesteld, niet haalbaar is. Wat doen we dan bijvoorbeeld met spelers die tot en met 30 juni onder contract staan? En zo zijn er nog wel meer niet te beantwoorden vraagstukken", aldus Gerbrands.

De KNVB sprak woensdag, na een UEFA-overleg met alle 55 aangesloten bonden, de intentie uit om de eredivisie na 30 juni af te maken. Met een deadline van 3 augustus voor de laatste wedstrijden. Marc Overmars, directeur voetbalzaken van Ajax, liet woensdagavond al weten dat hij het liefst ziet dat de competitie per direct wordt stopgezet.

Eerder lieten PEC Zwolle, Fortuna Sittard, ADO Den Haag en RKC Waalwijk al weten niets te zien in een hervatting van de eredivisie. Volgens de Telegraaf wil ook Feyenoord dat de competitie niet verder gaat, al is daar nog geen officiële bevestiging van.