Militaire muzikanten steken Nederland hart onder de riem

Militaire muziek staat symbool voor kracht en samenwerking. Precies wat nodig is tijdens de coronacrisis. 130 militaire muzikanten kwamen daarom in actie. Ze namen ieder voor zich hun deel van een militaire mars op. Digitale techniek bracht de muzikanten vervolgens samen in een muziekclip. Om zo hulpdiensten en zorgverleners een hart onder de riem te steken.

Ron Geurts, 1 van de drijvende krachten achter het initiatief: “Zo steken wij onze duim op voor Nederland. In het bijzonder naar iedereen die zich inzet voor de bestrijding van de corona-crisis. Militaire muziek is altijd al bedoeld om respect en waardering te betonen aan iedereen die zich inzet voor de krijgsmacht en ons land. Normaal gebeurt dat alleen bij ceremonies en concerten voor bijvoorbeeld veteranen.”

Herkenbaar
Noodgedwongen tonen de militaire muzikanten van alle 4 de krijgsmachtdelen hun maatschappelijke betrokkenheid nu vanuit huis. Het levert beelden op die voor iedere thuiswerker herkenbaar zijn. Zo wordt een van de muzikanten geflankeerd door haar 6 maanden oude baby en een ander door huiswerkmakende kinderen.

Opwekkend effect
Geurts: “Militaire marsmuziek is van oudsher bedoeld om de troepen ordelijk te verplaatsen. Het heeft een opwekkend effect, je loopt er lekker op. De ‘IGK-mars’ [Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht] staat voor eenheid en het is een medley waarin Piet Hein en Turf in je Ransel zijn te herkennen. Ook nu gebruiken we de mars voor een positief signaal aan iedereen: we laten ons ondanks de huidige moeilijkheden niet kisten.”

De opname
Het project had de nodige voeten in aarde. Geurts: “De muzikanten luisteren met een koptelefoon naar de mars die van een zogenoemde kliktrack is voorzien. Die geeft de maat aan, zodat iedereen het juiste tempo speelt. Daarna moesten de 130 filmpjes nog worden samengevoegd. Het synchroniseren en editen van 130 partijen was inderdaad veel werk.”

Overigens wil Geurts daar bij opmerken dat er alleen echte thuisopnamen zijn gebruikt. “Het Rotterdams Philharmonisch Orkest maakte ook zo’n filmpje, maar daarin zaten ook studio-opnamen. Wij hebben alleen de eigen filmpjes gebruikt en daarom kan je ook een kind of een vogel horen.”