'Coronavirus' verboden, arrestaties wegens mondkapjes

We doen hier allemaal al tijden moeilijk over het coronavirus SARS-CoV-2, dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt. In Nederland zijn al meer dan duizend mensen overleden aan COVID-19, meer dan twaalfduizend zijn er al positief op getest.

Dat kan beter, dacht Gurbanguly Berdymukhamedov, en de grote leider van Turkmenistan - ook wel Vader Beschermer genoemd - heeft dan ook een oplossing bedacht. In zijn Centraal-Aziatische land is het woord 'coronavirus' verboden en dus is ook niemand besmet met het coronavirus: het land heeft nul bevestigde gevallen, dat doen ze toch slimmer dan de rest van de wereld.

Het in Parijs gevestigde Verslaggevers Zonder Grenzen (RSF) meldt dat het de media in het land strikt verboden is om enige melding van het woord 'coronavirus' te maken. Ook moet het verwijderd worden uit gezondheidsfolders die verspreid worden bij ziekenhuizen, scholen en op de werkplek, waardoor het coronavirus nóg minder zal heersen in Turkmenistan.

Volgens de Turkmeense afdeling van RSF gaat men zelfs nog een stapje verder om aan de bevolking duidelijk te maken dat er niks aan de hand is: mensen die de pandemie in het openbaar bespreken lopen het risico opgepakt te worden door agenten in burgerkleding, net als mensen die een mondkapje dragen. De grenzen met COVID-19-hotspot Iran werden in februari al gesloten, net als die met Afghanistan en Oezbekistan én de vliegvelden en havens.

Overigens lijkt ook Berdymukhamedov wel degelijk te snappen dat er iets aan de hand is. Zo is er een door vicepremier Purli Agamyradov geleid team om de ziekte te bestrijden, terwijl gezondheidsminister Nurmuhammet Amannepesov meermaals heeft laten weten dat er nog altijd nul bevestigde gevallen in Turkmenistan zijn gevonden - mogelijk omdat men niemand test, maar dat geheel terzijde.

In de afgelopen weken verschenen in staatsmedia ook al berichten over medische instituten die zijn voorzien van desinfectiemiddelen, allerlei obscure medicijnen en beschermend materiaal - opvallend, want in Turkmenistan is het virus uiteraard niet. Klein detail om het af te sluiten: in de World Press Freedom Index van RSF staat Turkmenistan op de 180e en laatste plaats. Ja, dat is dus slechter dan Noord-Korea.