Zinderende klimstrijd om olympische tickets

De Olympische Spelen gaan dit jaar niet door en zijn verschoven naar volgend jaar, maar eerder in de maand werden nog wel de nodige OKT's gehouden. Zo ook in het sportklimmen, waar in Los Angeles het Pan-Amerikaans kampioenschap klimmen op het programma stond, met bij de vrouwen en mannen ook één olympisch startbewijs op het spel.

Het olympisch sportklimmen wordt gedaan in het combinatieformat, waar de drie reguliere onderdelen samen worden gevoegd: speed, boulder en lead. De posities van de klimmers op elk onderdeel worden met elkaar vermenigvuldigd en met het minste aantal punten pak je zo de winst. In Los Angeles openden de vrouwen het bal, met één olympisch startbewijs voor de beste niet-Amerikaanse klimster - de VS had het maximum van twee geplaatste klimsters eerder al bereikt.

Een ieder is vrij om alles te bekijken, uiteraard, maar we spoelen in gedachten even door naar het beslissende moment. De Chileense Alejandra Contreras staat op één, dankzij haar indrukwekkende lead-klimmen, ze kwam tot hold 52. De Canadese Alannah Yip gaat daarna omhoog en het is erg simpel: als zij Contreras evenaart met méér dan 1:48 minuten op de klok óf als ze hoger (verder) komt dan Contreras, gaat Yip naar de Spelen, anders is het Contreras.

Overigens haalde Yip het vorig jaar op het WK net niet, in december zat ze er tijdens het OKT nóg dichterbij maar was het ook net niet genoeg. Yip begint op ongeveer 3:49 uur in onderstaande video, het is een aanrader.

De vrouwenfinale in Los Angeles

Ook een zenuwslopende ontknoping bij de mannen, met één ticket op het spel, zonder limiet wat betreft de nationaliteit. Er zijn meerdere mogelijke winnaars bij het laatste onderdeel, lead, maar we spoelen even door richting de beslissing. Zeven van de acht mannen zijn geweest, de Amerikaanse favoriet Sean Bailey heeft als enige de top behaald, maar kan de competitie na teleurstellend speedklimmen en boulderen niet meer winnen.

Zijn landgenoten Zander Waller en Zach Galla staan op hetzelfde aantal punten bovenaan in de gecombineerde ranking en staan tweede en derde op de leadmuur. Alleen de vierde Amerikaan, de jonge Colin Duffy, moet nog klimmen en met dus nog maar één man te gaan zijn er nog drie (!) mogelijke winnaars van het goud en dus het olympisch startbewijs.

Luister niet teveel naar de commentator, hij snapt het niet, dus hieronder de scenario's:

1) Als Duffy lead wint, dus sneller de top bereikt dan Bailey, gaat hij naar de Spelen.
2) Als Duffy voorbij Waller gaat, maar niet voorbij Bailey (en dus tweede wordt), gaat Galla naar de Spelen.
3) Als Duffy voorbij Galla gaat, maar niet voorbij Waller (en dus derde wordt), gaat Waller naar de Spelen.
4) Als Duffy geen van beiden klopt en vierde of slechter wordt op lead eindigen Waller en Galla gelijk en is de vraag wat de tiebreaker is.

Duffy begint te klimmen op grofweg 3:38 uur in de video.

De mannenfinale in Los Angeles