Olympische Spelen uitgesteld naar 2021

De Olympische Spelen van Tokyo gaan dit jaar naar alle waarschijnlijkheid definitief niet door. Volgens diverse media hebben de Japanse premier Shinzo Abe en IOC-president Thomas Bach een akkoord bereikt over uitstel.

Wegens de COVID-19-dreiging was het doorgaan van de Spelen al geenszins zeker meer, de vraag leek vooral hoe het aangepakt zou worden. Dick Pound, IOC-vicepresident en langstzittend IOC-lid, liet maandag nog weten dat hij zeker wist dat de Spelen niet in juli 2020 van start zouden gaan.

Zondag meldde het IOC dat een definitieve beslissing in de komende vier weken gemaakt zou worden, maar sindsdien is de druk enorm toegenomen. Canada, Australië en Noorwegen lieten al weten geen atleten naar Tokyo 2020 te zullen sturen, terwijl steeds meer NOC's en internationale sportbonden om uitstel riepen.

Het IOC heeft het nieuws nog niet officieel bevestigd, maar de verwachting is dat dat niet lang gaat duren. Mogelijk is dan ook een plan bekend over de nieuwe data, hoewel de kans bestaat dat een en ander nog uitgewerkt moet worden. Een probleem lijkt bijvoorbeeld bij het olympisch dorp te liggen: de appartementen zijn allemaal al verkocht aan particulieren, die er na de geplande data van dit jaar in zouden trekken.

Het zou overigens al de tweede keer zijn dat het Tokyo niet mee wil zitten wat Olympische Spelen betreft: in 1940 zou de Japanse hoofdstad de Spelen ook organiseren, maar dat ging wegens oorlog niet door.

Update 13.55 uur
Het IOC heeft inmiddels bevestigd dat de Spelen dit jaar niet door zullen gaan, zoals hier in een statement te lezen is. Een datum is nog niet genoemd, wel moet het 'niet later dan de zomer van 2021' zijn. Het Internationaal Paralympisch Comité heeft nog niet officieel bevestigd dat de Paralympische Spelen ook uitgesteld worden, maar dat zal uiteraard niet lang op zich laten wachten - zondag liet men nog weten dat het de IOC-beslissingen zal steunen.

De naam wijzigt overigens niet, dus in 2021 kunnen we officieel kijken naar de Olympische en Paralympische Spelen Tokyo 2020.