Geen Olympische Spelen 2020 voor Canada en AustraliŽ

Het mag inmiddels wel enigszins duidelijk zijn dat het coronavirus SARS-CoV-2 en de daardoor veroorzaakte ziekte COVID-19 voor het nodige gedoe zorgen, ook in de sportwereld. De Olympische en Paralympische Spelen van dit jaar zijn nog niet uitgesteld, maar twee landen gaan sowieso niet: Canada en Australië hebben zich teruggetrokken.

Zondagavond was Canada het eerste land waarvan het Nationaal Olympisch Comité (COC) officieel een statement naar buiten bracht om aan te kondigen dat ze zich terugtrekken van de Spelen in 2020. Volgens het COC is het niet verantwoord om atleten en begeleiders naar Tokyo te sturen, niet alleen vanwege hun gezondheid, maar vanwege de algehele volksgezondheid.

De Canadezen roepen het Internationaal Olympisch Comité en het Internationaal Paralympisch Comité op om de Spelen met één jaar uit te stellen. Het Australisch Olympisch Comité liet maandagochtend weten er vanuit te gaan dat de Spelen in de zomer van 2021 gehouden worden en riep de sporters nu officieel op om zich daar op voor te bereiden, en niet meer op Tokyo 2020.

Statements van de NOC's van Canada en Australië zijn hier en hier te vinden.