Toplanglaufster Nilsson pakt geweer op en schakelt naar biatlon

Stina Nilsson is niet langer een langlaufster. De 26-jarige Zweedse wereldtopper heeft op Instagram laten weten dat ze de overstap maakt naar het biatlon: langlaufen, maar dan met een geweer en schietbeurten.

Nilsson is al enige jaren een van de beste sprinters ter wereld in het langlaufen. Ze won vorig seizoen het eindklassement in de sprint-World Cup, na twee tweede en een derde plaats. Daarnaast is ze olympisch kampioene op de sprint in klassieke stijl en won ze in Pyeongchang twee jaar geleden ook nog dubbel zilver - op de estafette en de teamsprint - en brons op de 30 kilometer klassiek, de lange afstanden kan ze ook aan.

Vorig seizoen werd Nilsson in Seefeld wereldkampioene op de teamsprint en de estafette en pakte ze zilver op de sprint in vrije stijl. Dit seizoen bleef het bij slechts één podiumplek in de World Cup: tweede in Planica. Na 23 World Cup-zeges en 41 podiumplekken moest ze dit seizoen vroegtijdig beëindigen met een vorig jaar opgelopen ribblessure, waar ze de hele winter teveel last van had.

Tijdens haar gedwongen pauze nam Nilsson uitgebreid de tijd om over naar toekomst na te denken. Ze wilde na de Olympische Spelen van 2022 de overstap naar het biatlon proberen, maar door haar lange blessurepauze kon ze nu ook al schieten. "Het was gewoon te leuk en ik zou het mijzelf nooit vergeven als ik het niet zou proberen", aldus Nilsson.

Ze is overigens niet de eerste Zweedse langlaufsters die naar het biatlon overstapt: Magdalena Forsberg deed dat ooit op nog wat latere leeftijd en werd daarna met zes World Cup-eindzeges een van de succesvolste biatletes ooit.