DaniŽl Buter (19) mag definitief in Nederland blijven: 'Ik voel me vrij'

De in Amsterdam-Noord geboren en getogen Daniël Buter (19) mag definitief in Nederland blijven. Dat heeft de IND vrijdag laten weten.

'Ik ben echt heel erg blij en besef het nog niet echt. Ik weet nog niet zo goed wat ik moet doen', laat Daniël in een eerste reactie weten. 'Ik hoorde het een half uur geleden en heb ook een mailtje gehad met informatie, maar die heb ik nog niet geopend. Er is gewoon echt een last van m'n schouders, ik voel me echt vrij, het is gewoon helemaal klaar.'

'Het eerste wat ik ga doen is werk zoeken, want ik wil graag geld verdienen. En een bankrekening openen want dat kon ik hiervoor niet en ik ga me ook inschrijven voor een studie. Ik kan nu gewoon alles wat ik wil. Ik heb geen grenzen meer!'

Vier weken in de cel
De 19-jarige Daniël werd vorig jaar november landelijk bekend nadat zijn vrienden een petitie startten om zijn vrijlating. Op 7 november 2019 werd hij door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) opgepakt omdat hij geen paspoort heeft. Daar kwam hij achter nadat hij zich wilde inschrijven voor een nieuwe opleiding.

Door fouten van zijn ouders en van de gemeente kreeg hij nooit zijn eigen paspoort. Hij had wel al een burgerservicenummer omdat hij ingeschreven stond op het paspoort van zijn vader, maar ook dat werd met terugwerkende kracht ingenomen.

Uiteindelijk zat Daniël vier weken in detentie in Rotterdam, waar hij naar eigen zeggen amper zijn cel uitkwam, zo vertelde hij onlangs bij AT5.