Vrijspraak voor verkrachting verstandelijk beperkte vrouw

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 29-jarige man uit Den Haag vrijgesproken van verkrachting van een verstandelijk beperkte vrouw die in een zorginstelling in Oss woont.

De man werkte als begeleider bij de zorginstelling en had in maart 2017 slaapdienst. Volgens de officier van justitie zou de man die bewuste nacht de kamer van de vrouw binnen zijn gegaan, haar deur op slot hebben gedaan en haar vervolgens hebben verkracht. De man ontkent dit.

De rechtbank oordeelt dat er onvoldoende bewijs is dat de man zich inderdaad aan de vrouw heeft vergrepen. De verklaringen van de vrouw over wat er precies is voorgevallen, zijn niet consistent. Ook geeft zij niet veel details. De rechtbank is zich ervan bewust dat dit kan worden verklaard doordat het gaat om een jonge vrouw met beperkingen. De rechtbank kan er echter niet omheen dat getuigen die de vrouw goed kennen, verklaren dat zij vaker over gebeurtenissen vertelde die achteraf zich niet of anders voordeden.

Dit alles maakt dat er ruimte ontstaat voor twijfel aan het waarheidsgehalte van de verklaringen van de vrouw. Daarnaast schetste de man een alternatief scenario voor de aangetroffen sporen op de tandenborstel en pyjama van de vrouw. Dit scenario is volgens de rechtbank niet zonder meer aannemelijk, maar ook niet volstrekt onmogelijk. Al met al kan de rechtbank niet met voldoende zekerheid vaststellen dat de man de vrouw heeft verkracht. Er is te veel ruimte voor twijfel. Dit betekent dat de rechtbank de man vrijspreekt.