'Eiland Lesbos moet onmiddellijk geŽvacueerd worden, gevolgen anders catastrofaal'

Acht Nederlandse hulporganisaties stellen in een brandbrief aan premier Rutte dat er onmiddellijk begonnen moet worden om de circa 25.000 vluchtelingen en migranten op het Griekse eiland Lesbos te evacueren. Vorige week werd bij een Griekse vrouw die in een supermarkt werkt, het coronavirus vastgesteld. 

Als er niets gebeurt dan kan de onhygiënische situatie in de kampen 'mogelijk catastrofale gevolgen' hebben. Het risico dat het virus om zich heen grijpt is extreem hoog door het gebrek aan hygiëne en sociale afstand. Martijn van der Linden, woordvoerder van Vluchtelingenwerk Nederland: "We pleiten ervoor deze mensen over te brengen naar het Griekse vasteland en ze daar onder te brengen in kampen waar wel goede zorg geboden kan worden. Daarna kunnen de mensen die mogen blijven verder over Europa worden verdeeld".

De brief is aan Rutte gericht omdat Griekenland dit niet zonder de EU kan. De hulporganisaties zien het niet gebeuren dat de situatie op Lesbos zelf verbeterd zodat eventueel besmette vluchtelingen op het eiland kunnen blijven: "Het is de afgelopen vier jaar niet gelukt de situatie daar te verbeteren, de kans dat dat nu in één week gebeurt, lijkt klein."

Afgelopen week besloot de overheid nog dat vreemdelingen die nu in Nederland arriveren niet meer bij aanmeldcentrum Ter Apel kunnen aankloppen, maar in een noodopvang terecht komen. 

De volledige brief van de hulporganisaties is onderaan het artikel in het AD te lezen

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay