COVID-19: 409 nieuwe besmettingen en 18 doden, explosieve stijging verwacht

18 patiënten zijn sinds de vorige update overleden aan COVID-19. In totaal zijn er nu 76 mensen overleden aan de ziekte. De leeftijd van de overledenen ligt tussen 63 en 95 jaar. In totaal zijn 489 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis.

De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord Brabant, namelijk 870 personen. Daarna zijn de meeste positief geteste mensen gemeld in Zuid Holland (312). Limburg (301).

Door de NIVELNederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg-peilstations zijn afgelopen week 9 infecties gerapporteerd, waarmee dit totaal 17 wordt.

Update 16:58 uur
We meldden het al eerder in ander bericht, maar de NOS meldt dat er volgende week verwacht wordt dat er zo'n 500 tot 1000 patiënten op de IC terecht zullen komen. Gisteren waren dat er nog 177. Op dit moment zijn er landelijk 575 IC-bedden beschikbaar voor coronapatiënten, in een crisisfase kan er opgeschaald worden naar 2000 bedden.

Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care verwachtte eerder nog dat het aantal zou verdubbelen, maar heeft die verwachting nu dus naar boven bijgesteld. Als gevolg daarvan worden er vanuit het Amphia ziekenhuis in Breda patiënten verplaatst om zo ruimte te maken. 

Bas Gerritse, cardio-anesthesioloog van het Amphia, legt uit hoe de verplaatsing in zijn werk gaat in onderstaande video.