Skicrosster Holmlund: "Waarom kon ik niet gelijk dood zijn?"

Voor skicrossfans lijkt het wellicht alsof de tijd gevlogen is. We schrijven 19 december 2016 en het skicrosscircus is neergestreken in Süd-Tirol, om precies te zijn in Innichen/San Candido. Daar worden al jaren World Cup-wedstrijden gehouden en op deze maandag, zo kort voor kerst, werkt de wereldtop haar trainingsruns af.

Ineens wordt het parcours echter afgesloten, niemand mag meer naar beneden; het is helemaal fout gegaan voor de Zweedse Anna Holmlund. De winnares van negentien World Cup-wedstrijden - een enorm aantal in een sport waar niet al teveel wedstrijden zijn - en olympisch brons in Sochi is tijdens haar trainingsrun haar balans verloren en hard met haar hoofd op de piste geknald.

Dat de situatie ernstig is, is gelijk al duidelijk. Holmlund wordt naar het ziekenhuis van Bozen/Bolzano gebracht en wordt daar in kunstmatige coma meerdere malen geopereerd, met name aan haar hoofd. Maandenlang lag de Zweedse in coma, in mei 2017 ontwaakte ze. De prognoses van de artsen waren niet al te positief: blijvende hersenschade en of ze ooit nog zou kunnen lopen of zelfs praten was nog maar de vraag.

Holmlund is echter een knokker eerste klas en dat blijkt. Waar ze in het begin nog een elektrische rolstoel had om zich voort te bewegen, kan ze nu met behulp van een stok voorzichtig lopen. In het krachthonk is ze zelfs ook weer te vinden, uiteraard wel voor louter eenvoudige oefeningen met lichte gewichten. Ze praat weliswaar langzaam en met wat moeite, maar ze praat.

Sinds ze uit haar coma is ontwaakt verscheen Holmlund meerdere malen in het openbaar, zoals bij het Zweedse sportgala met skicrosstopper Victor Öhling-Norberg, destijds nog haar vriend, tegenwoordig niet meer. Onlangs trad ze op in een Zweeds TV-programma, waar een emotionele Holmlund sprak over het diepe dal waar ze na haar val doorheen is gegaan.

"Waarom kon ik niet gelijk dood zijn?", vroeg de Zweedse zich vooral in die begintijd regelmatig af. Tegenwoordig gaat het dus beter, zo onderschrijft ook moeder Margaretha: "Toen ze voor het eerst weer met ons sprak...dat was erg emotioneel. Het was zó veel meer waard dan een olympische medaille ooit kon zijn."

Holmlund blijft vechten om weer een meer normaal leven te kunnen krijgen, en ze kondigde tijdens het interview een grote stap aan: "Ik heb binnenkort een date!", zegt ze lachend. Een date met Niklas, een Zweed die ook hersenletsel heeft opgelopen. "Het zal leuk zijn om iemand te ontmoeten die me begrijpt en die weet hoe het is", aldus de nu 32-jarige Holmlund.

Overigens is die date ogenschijnlijk uitstekend verlopen, want eerder deze week postte Holmlund op social media een foto van de jongeman, met daarbij de mededeling dat ze nu een relatie hebben!

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Nu är jag och hälsar på Niklas! 🤪😄🥰 vi får se vad det blir!

Een bericht gedeeld door Anna Holmlund (@annaholmlund) op14 Mrt 2020 om 10:15 (PDT)