COVID-19 Nederland: donderdag 19 maart

Omdat er veel nieuws is over het COVID-19 virus hebben we besloten 2 dagelijkse updateberichten te maken. Eentje voor Nederlands nieuws en eentje voor internationaal nieuws. De laatste cijfers uit Nederland worden rond 14:00 uur in een apart bericht geplaatst. Hierin vind je de nieuwste korte updates die geen eigen bericht krijgen. Blijf de updates volgen om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws!

Provinciale staten Noord-Holland
Vanwege de strengere maatregelen om het coronavirus tegen te gaan, hebben de fracties van Provinciale Staten in Noord-Holland in goed overleg besloten al hun vergaderingen te annuleren tot en met 6 april 2020. Eerder werd al besloten dat er geen publiek meer welkom was. 

Kindertelefoon overbelast
De Kindertelefoon staat roodgloeiend. Doordat kinderen de thuissituatie niet meer kunnen ontvluchten door dat ze niet meer naar school of hun sportclub kunnen, bellen veel kinderen met vragen hierover. De Kindertelefoon waarschuwt op de website dat er er minder vrijwilligers beschikbaar zijn aan de telefoon en op de chat.

Amsterdamse jongeren 
Twee Amsterdamse wijkagenten maken zich grote zorgen om jongeren die gewoon samenscholen in parken zo meldt AT5: "Wij zien hen samenkomen, dicht bij elkaar staan zonder rekening te houden met de geadviseerde afstand. Dit vinden wij zeer zorgelijk. Een grote groep jongeren lijkt geen rekening te houden met de kans op besmetting," zo schrijven de agenten op Facebook. 

Update 11:40 uur
Het CBL, de koepelorganisatie van supermarkten en foodservicebedrijven, maakt bekend dat zelfbedieningsgroothandels in de loop van vandaag de deuren openen voor consumenten. Deze openstelling maakt onderdeel uit van het noodpakket dat de levensmiddelensector eerder deze week presenteerde aan minister-president Mark Rutte. Het CBL heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten geïnformeerd over deze noodzakelijke stap om de voedselvoorziening op peil te houden. Het betreft een tijdelijke openstelling gedurende de Corona crisis.

De Telegraaf meldt dat ook Youp van 't Hek besmet zou zijn met het coronavirus.

Update 12:41 uur
Alle banken in Nederland hebben besloten de ZZP'ers en ondernemers van Nederland een helpende hand toe te reiken. De terugbetalingen van leningen tot 2.500.000,- euro kunnen worden uitgesteld. Bij de ABN krijgen klanten automatisch uitstel van betaling, ze worden door de bank op de hoogte gesteld hiervan. Hoe de overige banken dit op gaan pakken is momenteel nog niet bekend.

Voor de ZZP'ers geldt dat zij een uitstel van betaling van hun hypotheek, van drie maanden, kunnen krijgen. Voorwaarde bij de ABN is wel dat het bedrijf in kwestie vóór de uitbraak financieel gezond moest zijn.

Ook bereikt ons, via Radio 1, het nieuws dat er een initiatief is opgezet om de organisatoren van evenementen te helpen. Het betreft de website 'Ik hoef mijn geld niet terug'. De bedoeling van deze site is dat bezoekers kunnen aangeven dat ze het betaalde geld van geannuleerde evenementen niet terug hoeven. De redactie van FOK! ondersteunt dit intiatief, dus wij roepen eenieder op zich aan te melden bij deze site.

Update 13:32 uur
De NOS meldt dat er volgende week verwacht wordt dat er zo'n 500 tot 1000 patiënten op de IC terecht zullen komen. Gisteren waren dat er nog 177. Op dit moment zijn er landelijk 575 IC-bedden beschikbaar voor coronapatiënten, in een crisisfase kan er opgeschaald worden naar 2000 bedden. 

Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care verwachtte eerder nog dat het aantal zou verdubbelen, maar heeft die verwachting nu dus naar boven bijgesteld.

Update 14:08 uur
Ook de klanten van een aantal internetproviders kunnen problemen verwachten met de monteurs van deze bedrijven. KPN had al aangegeven dat hun monteur enkel voor noodzakelijke werkzaamheden zouden rijden. Nu blijkt dat bijna alle monteurs van Guidion weigeren om afspraken aan te nemen in verband met het Corona virus. Guidion is het bedrijf die de storingsmeldingen en installaties van nieuwe verbindingen van, onder andere, T-Mobile en Ziggo/Vodafone verzorgen. Het kan dus zijn dat de opleveringen van nieuwe verbindingen en het oplossen van storingen voor deze providers langer gaat duren. Guidion werkt met ZZP'ers, die centraal aangestuurd worden.

Update 15:05 uur
AT5 meldt, dat de gemeente Amsterdam zorgverleners overal gratis laat parkeren. Medewerkers van ziekenhuizen, apotheken, verzorgingshuizen, de GGD en huisartsen krijgen een gratis parkeervergunning waarmee ze in de hele stad mogen parkeren.

Dat heeft het stadsbestuur vanmiddag laten weten. Volgens het stadsbestuur is het belangrijk dat cruciaal zorgpersoneel 'zonder problemen in de stad kan werken'. 'Zorg staat nu op de eerste plaats, dus de reis van, naar en in de stad moet zo makkelijk mogelijk zijn'. 

Update 15:50 uur
Dierenpark Ecomare heeft 1600 mondkapjes aan Texelse huisartsen gedoneerd, ook een lokaal verzorginshuis heeft 400 mondkapjes gekregen. Het park had de kapjes liggen om de verzorgers te beschermen in het geval ze met een virusuitbaak onder de dieren te maken zouden krijgen. 

Afbeelding: Pixabay

Afbeelding: Pixabay