FIOD houdt verdachte aan voor invoer 180 kg ketamine

De FIOD heeft op maandag 2 maart een 61-jarige man uit Amsterdam aangehouden in een strafrechtelijk onderzoek naar witwassen, valsheid in geschrifte en het overtreden van de Geneesmiddelenwet. De verdachte zit sindsdien vast. De raadkamer van de rechtbank heeft de voorlopige hechtenis van de man inmiddels met 90 dagen verlengd.

De verdachte werd begin februari door de Douane op Schiphol gecontroleerd. Hierbij bleek dat hij ruim 40.000 euro contant geld bij zich had. De legale inkomsten van de man leken niet toereikend om zo’n groot bedrag aan contanten voorhanden te hebben. Hierop is de FIOD een strafrechtelijk onderzoek gestart onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland.

Uit papieren die de man op Schiphol bij zich had, bleek dat er containers onderweg waren vanuit Pakistan naar Nederland. Bij controle van de containers werd onder een deklading Himalaya zout 180 kilo ketamine aangetroffen met een straatwaarde van 5,4 miljoen euro. De FIOD heeft de man hiervoor op maandag 2 maart aangehouden. Ook zijn drie panden in Amsterdam doorzocht. Hierbij is beslag gelegd op nog eens 8 kilo ketamine, 6.000 euro contant geld in biljetten van 200 en 500 euro en diverse mobiele telefoons.