11-jarige Syrische plaatst zich voor Olympische Spelen

In deze tijden van schaarste, ook wat sportresultaten betreft, richten we ons eens op wat andere zaken. In de Jordaanse hoofdstad Amman werd onlangs het West-Aziatisch olympisch kwalificatietoernooi gehouden in het tafeltennis en dat leverde toch een leuke uitslag op: Hend Zaza uit Syrië, 11 jaren jong, plaatste zich voor de Spelen in Tokyo.

De piepjonge Zaza speelde zich door het toernooi heen naar de finale, waarin ze de 41-jarige Libanese olympiër Mariana Sahakian het nakijken gaf. De jongedame wordt daarmee de jongste olympiër op de Spelen in Tokyo, nog een jaartje jonger dan de Britse skateboardster Sky Brown. In de beginjaren van de Spelen deden er wel vaker hele jonge kinderen mee, maar in principe zal Zaza alsnog een van de tien jongste olympiërs ooit worden.

Zaza werd geboren in 2009 en begon in 2014 met tafeltennissen. Haar thuisstad Hama werd zoals een groot deel van Syrië flink slachtoffer van terrorisme en oorlog, het tafeltennis was een welkome vorm van afleiding voor de jonge Hend en haar iets oudere broers. Op haar zevende trok ze met een van haar broers naar Qatar, waar een West-Aziatisch jeugdtoernooi gespeeld werd. Ze mocht er met de wat oudere spelers trainen en liet al snel haar kunsten zien.

"Ik heb zelden zo'n jonge speelster gezien die met zoveel plezier speelt en met zoveel intensiteit traint als Zaza. Ze loopt niet om het balletje op te rapen, ze rent er naartoe. Haar techniek had en heeft natuurlijk nog behoorlijk wat verbetering nodig, maar haar doorzettingsvermogen, wilskracht en haar pure wil om te spelen en winnen zijn bijna een garantie voor hele mooie toekomstige prestaties", aldus Eva Jeler, expert van de internationale tafeltennisfederatie ITTF.

Inmiddels reist Zaza al enkele jaren de grote jeugdtoernooien in de regio af, maar dit jaar moet ze die wellicht laten schieten voor een ander uitje: de Olympische Spelen. Ze traint tegenwoordig zes dagen per week, drie uur per dag, nog altijd onder de bezielende leiding van Adham Aljamaan, die haar al sinds het begin begeleidt. De tafels en vloer zijn niet best in de hal in Hama, waar ook regelmatig geen stroom is, maar ze maken er het beste van.