Europees OKT boksen toch maar afgelast, Nederlanders verliezen

In Londen is het Europees Olympisch kwalificatietoernooi voor de boksers zaterdag toch van start gegaan, maar dat heeft men nu alsnog maar afgelast vanwege de COVID-19-dreiging. Vanaf maandag zou zonder publiek gebokst worden, in de loop van de dag werd bekend dat de boel na de avondsessie helemaal afgeblazen werd.

Vooralsnog is het de bedoeling dat het toernooi in mei verder gaat, vermoedelijk met de resultaten zoals die inmiddels staan. Dat is niet echt best nieuws voor de twee Nederlanders die op - zo nu blijkt - de slotdag in actie kwamen: Max van der Pas en Delano James gingen allebei onderuit in hun partij in de eerste ronde.

In de klasse tot 69kg was een plek bij de beste zes nodig om naar de Spelen in Tokyo te mogen: minstens de kwartfinales dus, bij verlies daarvan zou een box-off om een ticket wachten. Delano James nam het in de eerste ronde op tegen Marcel Rumpler, maar de Oostenrijker kreeg van alle vijf juryleden de partij toegewezen.

De mannen tot 75kg hadden dezelfde route naar de Spelen, ook voor hen waren zes tickets beschikbaar. Max van der Pas nam het op tegen de Ier Michael Nevin, bepaald geen gemakkelijke opgave en dat bleek: drie juryleden gaven alle drie ronden aan Nevin, één koos ervoor om Van der Pas toch één ronde te geven en het Kirgizische jurylid ging opvallend genoeg juist voor een volledige 30-27 zege voor Van der Pas, maar dat was dus niet genoeg.