Kandidatentoernooi schaken gaat door; Tour Championship snooker alsnog afgelast

Er zijn komende week twee sportevenementen die wel door gaan. Zonder publiek. Het Kandidatentoernooi in het schaken en de Tour Championship in het snooker. 

Schaker Anish Giri speelt dinsdag in de eerste ronde van het Kandidatentoernooi in de Russische stad Yekaterinburg tegen de Rus Ian Nepomniachtchi. De Nederlander met Russisch/Nepalese roots is een van de acht deelnemers aan het toernooi, dat ondanks de wereldwijde uitbraak van het coronavirus gewoon doorgaat.

De winnaar van het toernooi mag eind van het jaar wereldkampioen Magnus Carlsen uitdagen. De 25-jarige Giri doet voor de tweede keer mee aan het Kandidatentoernooi. In 2016 mocht hij zijn debuut maken en vergaarde hij faam door al zijn veertien partijen remise te spelen. Hij eindigde als vierde.

De andere deelnemers zijn de Amerikaan Fabiano Caruana, in januari winnaar van het schaaktoernooi van Wijk aan Zee, de Chinezen Ding Liren en Wang Hao, de Russen Alexander Grischuk en Kirill Alekseenko[ en de Fransman Maxime Cachier-Lagrave. Laatstgenoemde is de vervanger van de Azerbeidzjaan Teimour Radjabov, die zich kortgeleden uit vrees voor besmetting met het coronavirus terugtrok.

Ook is er snooker deze week. In Llandudno (Wales) wordt er gespeeld om de Tour Championship. De acht beste spelers van de World Snooker Tour nemen het tegen elkaar op voor de hoofdprijs van 150.000 pond. De deelnemers zijn Judd Trump, Shaun Murphy, Mark Selby, Neil Robertson, Ding Junhui, Yao Bingtao, Mark Allen en John Higgins. De finale is zondag. Ook dit toernooi is zonder publiek. Of het WK snooker (vanaf 16 april, met  kwalificaties vanaf 8 april) door gaat valt nu nog niet te zeggen. 

De Premier League Darts in Newcastle is wel komen te vervallen. De avond in Newcastle wordt pas op 1 oktober ingehaald, waardoor de finale nu voorlopig in de Engelse stad gepland staat. Het is echter niet uit te sluiten dat er nog meer wijzigingen in het speelschema worden aangebracht. Hierover heeft de PDC nog niets naar buiten gebracht. 

Andere evenementen die vandaag zijn afgelast: Ronde van Romandië, Ronde van het Baskenland, The Boat Race, The Grand National, WTA-tennis (t/m 2 mei) en het OKT boksen komt na vanavond een vroegtijdig einde aan.  

Update dinsdag 17 maart 12.15 uur

De Tour Championship is alsnog afgelast. Zie https://wst.tv/coral-tour-championship-postponed/ voor meer info.