Huilende bruiden

Nu het COVID-19 virus om zich heen grijpt en de Nederlandse samenleving zo goed als stil staat, zijn er vele mensen die vragen hebben over hun geplande dingen. Waaronder bruiloften.

Volgens RTL Nieuws worden trouwambtenaren, begrijpelijkerwijs, massaal gebeld door aanstaande bruiden in tranen. "Het is crisis. Ze zien hun dag niet doorgaan omdat de horeca dichtgaat. Vaak hebben mensen zo'n locatie voor de hele dag. Ze beginnen met de trouwceremonie, daarna een borrel, daarna proosten en dan feesten", zegt Ilse de Zwart, bestuurslid van Matrimonium, de vereniging van trouwambtenaren, en zelf trouwambtenaar vanuit Nijkerk.

Wettelijk gezien zijn er, op dit moment, geen belemmeringen om een huwelijk te voltrekken. "Dat is een wettelijk iets. Het geeft je bepaalde rechten en dat mag je de burger niet ontnemen", aldus De Zwart. Het wordt echter een ander verhaal wanneer de gewenste trouwlocatie gesloten is vanwege alle genomen maatregelen. Een bruidspaar kan wel terecht in de trouwzaal van een gemeente, maar dat is helaas niet voor elk koppel acceptabel.