UFC: 'UFC Brasilia' de eerste in reeks zonder publiek

Een avondje UFC zonder een uitzinnig Braziliaans publiek is toch een stuk saaier om naar te kijken. Vanwege de coronavirusperikelen werd MMA-gala UFC Brasilia achter gesloten deuren afgedaan. Een avondje vol Braziliaans talent en daardoor wat smeuig BJJ-geweld.

UFC-directeur Dana White kondigde al aan dat er heel wat moet gebeuren willen de UFC-gala's stoppen. De kooigevechten in de Verenigde Staten kunnen niet allemaal plaatsvinden zonder publiek in het UFC's eigen Apex-centrum in Las Vegas, dus de UFC is op zoek naar geschikte locaties.

Op de vraag of UFC London nog doorgaat, antwoordde White ontkennend. "De gevechten zullen doorgaan, maar aangezien de omstandigheden van dag tot dag veranderen zal dat niet in Londen gebeuren. Op dit moment zoeken we naar een andere locatie, waarschijnlijk in de VS."

Ook het veelgeplaagde tweestrijd tussen kampioen Khabib Nurmagomedove en Tony Ferguson gaat door. "Dat gevecht gaat door, geen zorgen. Ik weet dat alle fans zich zorgen maken, maar ik vertel je dit: Khabib vs Tony gaat door."

Kevin Lee vs Charles Oliveira
De hoofdpartij in de Braziliaanse hoofdstad ging tussen voormalig kampioenskandidaat Kevin Lee en supertalent Charles Oliveira. Deze laatste heeft inmiddels al zijn zes partijen in de UFC voortijdig weten te winnen. De Amerikaan Lee doet het de laatste tijd niet zo lekker, heeft moeite met zijn gewicht, maar wist zijn laatste partij glorieus op KO te winnen.

Oliveira is echter in de vorm van zijn leven en de stugge Lee leek al snel in de eerste ronde geen partij voor de Braziliaan. Lee, die al te zwaar op de weegschaal ging staan, was conditioneel niet in staat om het gevecht met Oliveira vol aan te gaan. Defensief uitermate zwak liet hij de stoten van zijn tegenstander over zich heen komen.

In de eerste ronde speelt het gevecht zich voornamelijk op de grond af en Lee is daar we prima opgewassen tegen de worstelkunsten van Oliveira. Met veel kunst en vliegwerk weet hij zich te bevrijden uit een gevreesde hielklem en beide heren strijden om-en-om voor de dominante, bovenliggende, positie.

In de tweede ronde laat Oliveira zijn vuisten spreken. Meermaals weet hij door de verdediging van Lee te breken en hij laat Lee geen andere keus dan het gevecht naar de grond te brengen. Prompt valt Lee in een armklem, die knap wordt verdedigd en waarna hij de op zijn rug liggende Oliveira bestookt met harde stoten en ellebogen.

Ronde drie laat twee ontketende vechters zien die elkaar maar wat graag KO willen slaan. Oliveira weet echter superknap een staande verwurging aan te zetten en die mee te nemen naar de grond. Oliveira kan niets anders dan afkloppen. Het onbewuste doorgaan, na het afkappen van de partij door de scheids, laat zien dat Lee misschien toch even korte tijd in dromenland is geweest.


Oliveira wint van Lee (Bron: UFC)

Oliveira beëindigt voor de zevende keer op rij een gevecht voortijdig en staat hiermee op een gedeelde tweede plek, achter MMA-legende Anderson Silva die acht partijen achter elkaar voortijdig wist te beëindigen.

Eerder op de avond wist Demian Maia hoe hard de vuisten van Gilbert Burns aankomen. De MMA-legende werd in de eerste ronde knock-out geslagen in wat de grootste overwinning voor Burns betekent. Het debuut van Renato Moicano in het lichtgewicht was er eentje van opmerkelijke klasse. Al na 45 seconden wist hij tegenstander Damir Hadzovic in een verwurging te leggen. In het allereerste gevecht van de avond wist de kleine lekkere Veronica Macedo het niet te bolwerken tegen de reuzin Bea Malecki. Conditioneel legde Macedo het volledig af tegen de veel langere Malecki.

Wil je meepraten over de UFC of MMA in het algemeen? Volg dan hier het FOK! MMA-forum!

Volledige uitslag UFC Brasilia en daarna nog wat hoogtepunten van de avond:
Charles Oliveira verslaat Kevin Lee na opgave (verwurging, ronde 3)
Gilbert Burns verslaat Demian Maia na TKO (stoten, ronde 1)
Renato Moicano verslaat Damir Had¸ović na opgave (verwurging, ronde 1)
Nikita Krylov verslaat Johnny Walker na jurybesluit (30-27, 29-28 x2)
Francisco Trinaldo verslaat John Makdessi na jurybesluit (30-27 x2, 29-28)
Brandon Moreno verslaat Jussier Formiga na jurybesluit (30-27, 29-28 x2)
Amanda Ribas verslaat Randa Markos na jurybesluit (30-26, 30-25 x2)
Elizeu Zaleski dos Santos verslaat Aleksei Kunchenko na jurybesluit (29-28 x3)
Enrique Barzola vs Rani Yahya eindigt onbeslist (29-28, 28-28 x2)
Maryna Moroz verslaat Mayra Bueno Silva na jurybesluit (29-28 x3)
David Dvořák verslaat Bruno Silva na jurybesluit (29-28 x3)
Bea Malecki verslaat Veronica Macedo na jurybesluit (29-28 x3)


Maia verliest voor de tweede maal in zijn carrière voortijdig (Bron: UFC)


Heerlijke overwinning Moicano (Bron: UFC)


Macedo helaas verloren (Bron: giphy)