COVID-19: 'De wereld draait door, maar dan anders'

Het is treurig gesteld in Nederland dankzij COVID-19. Van alles en iedereen is in de complete paniekmodus geschoten: vervoerders zoals onder andere Connexxion in de regio Noord-Holland, het GVB in Amsterdam en de RET in Rotterdam nemen maatregelen zodat buschauffeurs en conducteurs zo min mogelijk contact hebben met passagiers. Je wordt onherroepelijk verwezen naar de achteringang en losse kaartverkoop is niet meer mogelijk. (Foto 1) 

Horecazaken door het hele land (met uitzondering van Zeeland, waar de Belgen vrolijk op visite komen) luiden de noodklok: publiek blijft massaal weg, er wordt te weinig verdiend om het personeel te kunnen betalen. Zo was Paviljoen Malieveld in Den Haag de zaak volledig leeg (Foto 2), en ook De Generaal in Baarn merkte een aanzienlijke terugloop in de klandizie. Café Ruig in Utrecht, wat doorgaans een zeer drukbezochte kroeg is dankzij (het is allemaal de schuld van) de Rabobank-personeelsleden aan de overkant was doodstil. 

Ondertussen plunderen paniekerige Nederlanders de supermarkten, waardoor er een logistiek probleem is ontstaan: de supermarkten roepen dan ook gezamenlijk op om gewoon normaal boodschappen te doen.  Inmiddels heeft de Jumbo een limiet ingesteld per persoon voor bepaalde producten, zodat er ook voor andere klanten nog genoeg te kopen valt. Bij Albert Heijn hoef je tot eind maart niet meer aan te kloppen voor thuisbezorgen; alles is volgeboekt. 

Tot slot roepen steeds meer zaken op tot het betalen met pin, om op die manier fysiek contact zo veel mogelijk te vermijden. (Foto 3). Inmiddels heeft Diergaarde Blijdorp in Rotterdam besloten om alleen voor abonnementhouders de deuren te openen. Toeristen zijn dus niet meer welkom. 

Maatregelen tegen verspreiding COVID-19  (Foto: FOK!)
Maatregelen tegen verspreiding COVID-19 - contact verboten! (Foto: FOK!)Maatregelen tegen verspreiding COVID-19  (Foto: FOK!)
Maatregelen tegen verspreiding COVID-19 - Paviljoen Malieveld is leeg (Foto: FOK!)Maatregelen tegen verspreiding COVID-19  (Foto: FOK!)
Maatregelen tegen verspreiding COVID-19 - pinnen bitte jah! (Foto: FOK!)