Zinderende ontknoping biatlonseizoen en World Cup-strijd

In het Finse Kontiolahti is het internationale biatlonseizoen tot een einde gekomen. De laatste World Cup-wedstrijd - na de afgelasting van zondag en de World Cup-finales van volgende week - was de achtervolging bij de vrouwen, waar nog volle bak gestreden werd om de eindwinst in de World Cup.

Na winst in de sprint begon Denise Herrmann als eerste, landgenote Franziska Preuss volgde twintig tellen later. Na nog eens twaalf seconden mocht Tiril Eckhoff eraan beginnen, gevolgd door Lisa Vittozzi (+0:37) en Marketa Davidova (+0:43). Herrmann leverde met twee missers haar plek én een halve minuut in bij de foutloze Preuss, Vittozzi (één misser) kwam er met de foutloze Française Julia Simon achteraan. Eckhoff viel met twee missers al terug naar plek acht, World Cup-concurrente Dorothea Wierer - gestart als negentiende - pakte alvast vijf plekken, ondanks één misser.

Bij de tweede schietbeurt stond vooral in het begin een flink windje, waar Preuss en daarna ook Herrmann niet mee om konden gaan: vier missers voor beide dames. Davidova bleef dit keer foutloos en nam de leiding over, Vittozzi schoof met één misser door naar plek twee op 22 seconden, vlak voor Simon. Eckhoff schoot één keer mis, maar schoof door naar plek vijf, Wierer kwam als negende haar strafronde uit. Een interessante situatie, want met die stand stonden de twee in de World Cup-stand op exact hetzelfde aantal punten.

De eerste staande schietbeurt gooide de boel wéér overhoop: dit keer ging leidster Davidova drie keer de fout in. Uitgerekend Eckhoff, doorgaans geen geweldige schutter, schoot nu wel vijf keer raak en nam de leiding over, voor Simon en Monika Hojnisz. Wierer noteerde nog twee missers en viel terug naar plek zestien, waardoor de World Cup-eindzege ineens bijzonder dicht in de buurt was voor Eckhoff. Zo kwamen de dames aan bij de laatste schietbeurt, waar Eckhoff de eindzege binnen kon schieten...en ineens kon alles weer door het putje gespoeld worden.

Eckhoff schoot drie keer mis en Wierer hield het daarachter bij één misser. De Italiaanse ging als elfde de slotronde in, op een paar tellen en twee plekken gevolgd door Eckhoff, die daarmee de eindwinst bijna zeker uit handen gaf. Simon hield het ondertussen bij twee missers en zij ging op weg naar een indrukwekkende zege, want Vittozzi was op een halve minuut pas de eerste achtervolgster. Ver achter Simon, die haar eerste World Cup-zege pakte, streden Selina Gasparin en Vittozzi om plek twee, waarbij thuisheldin Kaisa Mäkäräinen in haar allerlaatste race jacht maakte op het podium.

Voor de emotionele Mäkäräinen lukte dat helaas net niet, Gasparin werd tweede en Vittozzi derde. Eckhoff pakte Wierer nog in het sprintje om de tiende plek, maar dat maakte niet meer uit: de Italiaanse ging er met de eindwinst vandoor en verdedigde haar titel zo als eerste vrouw sinds Magdalena Forsberg in 2002.