Rapport vliegtuigcrash Sala: piloot beschikte niet over juiste licentie

David Ibbotson, de piloot van het vliegtuig dat vorig jaar neerstortte waarbij Emiliano Sala om het leven kwam, had het toestel nooit mogen besturen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de piloot niet over de juiste papieren beschikte, zo blijkt uit het rapport dat vrijdag naar buiten is gekomen. Bij het ongeval kwam behalve Sala ook de piloot zelf om het leven.

Ibbotson was niet bekwaam omdat hij een training om 's nachts te vliegen niet had afgerond. Zijn licentie stond bovendien niet toe om betaald te worden voor het vervoeren van passagiers, zo meldt de Air Accidents Investigation Branch.

Volgens het rapport kreeg Ibbotson tijdens de vlucht te maken met koolmonoxide-vergiftiging. Deze werd veroorzaakt door een storing in de uitlaatpijp waardoor gas via het verwarmingssysteem de cabine binnendrong.

Het rapport wijst uit dat Ibbotson, die geen commerciële vluchten mocht maken, voor een alternatieve route koos om slecht weer te ontwijken, vlak voordat het vliegtuig neerstortte.

Hij zou hierbij de controle over het vliegtuig kwijt zijn geraakt, mede door de koolmonoxide-vergiftiging. Het toestel kwam op zijn kop in het water terecht met een snelheid van ruim 450 kilometer per uur.

In het rapport staat verder dat Sala waarschijnlijk buiten bewustzijn is geweest tijdens de crash door de koolmonoxide-vergiftiging. Twee dagen na het ongeval werd het lichaam van de Argentijnse spits gevonden.

Sala had net een transfer van Nantes naar Cardiff City afgerond en was op weg naar zijn nieuwe club. Het lichaam van de piloot is nooit teruggevonden.