Schachmann wint Parijs-Nice, Quintana de beste in slotrit

Maximilian Schachmann heeft de ingekorte versie van Parijs-Nice gewonnen. In de laatste rit met de klim naar Valdeblore La Colmiane, een klim van zestien kilometer, werd hij nog even bedreigd door Tiesj Benoot, maar hij hield achttien seconden voorsprong op de Belg van Sunweb. De ritwinst in de slotrit ging naar Nairo Quintana.

Eigenlijk zou Parijs-Nice zondag eindigen, maar vanwege het coronavirus waren de renners niet welkom in Nice en werd de oorspronkelijke slotrit geschrapt. Daardoor eindigde de Franse rittenkoers vandaag in Valdeblore La Colmiane.

Vanuit de start waren er verschillende aanvalspogingen, met daarbij de klassementsmannen zich al vroeg lieten zien. De ploeg van klassementsleider Maximilian Schachmann liet dat niet gebeuren al snel werd de gevaarlijke kopgroep teruggehaald. Daarna zou er een kopgroep van zes ontstaan. Julian Alaphilippe, Anthony Perez, Aurélien Paret-Peintre, Thomas De Gendt, Nicolas Edet en Alberto Bettiol waren de namen in de kopgroep.

Het zestal nam een voorsprong van maximaal drie minuten op het peloton, waardoor Alaphilippe virtueel aan de leiding stond. Bora-hansgrohe, de ploeg van Schachmann, wist samen met Arkéa Samsic en EF Pro Cycling de voorsprong bij de voet richting de minuut te brengen, waardoor Alaphilippe niet meer in de virtuele gele trui stond.

Op de klim van 16,1 kilometer met een gemiddelde van 6,2% moest Alaphilippe snel passen bij De Gendt. De Belg van Lotto Soudal hield lang een voorsprong vast van rond de anderhalve minuut, maar nadat Trek-Segafredo versnelde op de klim voor Vicenzo Nibali ging de voorsprong naar beneden. De voorsprong van De Gendt zakte naar de veertig seconden, waarna Nairo Quintana op vier kilometer er vandoor ging met een indrukwekkende versnelling.

De Colombiaanse klimmer kwam al snel bij De Gendt en liet hem direct achter en reed vervolgens naar de winst in de slotetappe van Parijs-Nice. Achter Quintana was er ook nog volop strijd voor het algemeen klassement. Tiesj Benoot, de nummer twee van het algemeen klassement en ritwinnaar van de zesde etappe, zorgde met een aanval voor de nodige problemen bij klassementsleider Schachmann, maar de Duitser hield in de laatste kilometers stand en won Parijs-Nice met achttien seconden voorsprong de ingekorte versie van Parijs-Nice. Benoot werd tweede in het klassement. Sergio Higuita is de nummer drie in het algemeen klassement.

Schachmann wint Parijs-Nice (Pro Shots / SIPA USA)
Schachmann wint Parijs-Nice (Pro Shots / SIPA USA)