COVID-19: Spanje in lockdown, wereldwijd 150.000 besmettingen

Sinds gisteren zijn 155 nieuwe mensen positief getest op COVID-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totaal positief geteste mensen op 959. 

Sinds gisteren 2 patiënten overleden aan COVID-19. Dit betrof oudere patiënten met onderliggend lijden. In totaal zijn er nu 12 mensen gestorven aan de ziekte. In totaal zijn 136 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis.

Vandaag zijn minder nieuwe positieve testen gemeld dan gisteren. Een verklaring is dat het testbeleid is aangepast. Vanaf 12 maart worden mensen met milde klachten niet meer getest omdat er een landelijke maatregel om thuis te blijven bij de eerste klachten. Daarnaast wordt er meer getest onder risicogroepen. Ook heeft de overheid op 12 maart mensen opgeroepen om sociale contacten te verminderen. Het is nog te vroeg om het effect van deze maatregel te zien.

Update 21.00 uur:
In Italië is het aantal besmettingen met het COVID-19 SARS-CoV-2 coronavirus wederom flink gestegen, er zijn 3497 nieuwe gevallen bijgekomen waarmee het totaal op 21.157 komt. Ook zijn er 175 mensen overleden als gevolg van het virus, daarmee komt het aantal doden op 1441. Iran stijgt tot 12.729 besmetting met 1365 nieuwe gevallen en het dodental stijgt met 97 naar 611.

Spanje meldde ook weer veel nieuwe besmettingen waardoor het totaal tot boven de 6300 is gestegen met daarbij 195 doden. Het land zit al deels in een lockdown en is momenteel aan het beslissen of ze het voor het hele land willen invoeren. Het Verenigd Koninkrijk meldt ook een forse stijging, met 342 nieuwe besmettingen en 10 doden komt het totaal daar nu op 1140 besmettingen en 21 doden.

Duitsland voert vanaf heden grenscontroles uit, zowel voor auto's als voor treinen. Mensen met ziekteverschijnselen worden niet toegelaten als ze uit het buitenland komen. Duitsers met ziekteverschijnselen worden naar plaatselijke gezondheidsinstanties verwezen. Er zijn tot nu toe 4181 besmettingen bekend in Duitsland.

Wereldwijd is het aantal besmettingen inmiddels ruim de 150.000 gepasseerd en zijn er circa 5800 mensen overleden aan het virus. De afgelopen 24 uur zijn er ook in veel nieuwe landen de eerste besmettingen gemeld. Het gaat onder andere over Suriname, Aruba, Kenia, Kazachstan, Ghana, Venezuela, Uruguay, Ethiopië en Soedan.  

Er is gelukkig ook nog een klein beetje goed nieuws te melden. Wetenschappers van het Erasmus Medisch Centrum en de Universiteit Utrecht zeggen dat ze een antilichaam hebben gevonden tegen de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Kanttekening daarbij is wel dat er nog getest moet worden op mensen wat waarschijnlijk nog maanden gaat duren.

Update 21.10 uur:
Spanje was nog aan het beslissen maar zetten het gehele land in lockdown.

Update 21.50 uur:
Vandaag liggen er tussen de veertig en vijftig coronapatiënten in kritieke toestand op de Nederlandse intensive cares. "Meer dan de helft van die patiënten is onder de vijftig jaar. Er zitten ook jongeren bij." Dat zegt voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) Diederik Gommers, in een interview met het Algemeen Dagblad.

Eerder vanavond berichtte RTL Nieuws over een 16-jarige jongen uit Breda, die besmet is met het coronavirus en op dit moment op de intensive care van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis ligt.