Biatlonlegende Fourcade neemt afscheid met zege na zinderende strijd

In het Finse Kontiolahti is het World Cup-seizoen voor de biatleten afgesloten. Na het afgelasten van de World Cup-finales in Oslo en de zondag in Kontiolahti was alleen de achtervolging nog over, waarbij het om twee dingen ging: het afscheid van legende Martin Fourcade en de strijd om de eindzege in de World Cup.

Johannes Thingnes Bø mocht na zijn winst in de sprint van donderdag als eerste beginnen, de afscheid nemende Martin Fourcade vertrok na 21 seconden als tweede en kreeg gelijk gezelschap van landgenoot Emilien Jacquelin. Bø leverde bij de eerste schietbeurt een goede tien seconden in op de twee Fransen, maar net als dat duo bleef hij wel foutloos.

Fourcade en Jacquelin sloten voor de tweede schietbeurt aan en daar ging Bø met één misser de fout in, waardoor de twee Fransen een gaatje konden slaan. Met het oog op de eindzege in de World Cup had Fourcade dat ook nodig, maar hij had óók posities nodig en Bø dook wel gewoon ruimschoots als derde de volgende ronde in. In die positie, uitgaande van winst van Fourcade, mocht Bø nog één plek verliezen om de titel te pakken.

De eerste staande schietbeurt leverde dan weer een misser op voor Fourcade én Jacquelin, waardoor Bø een kans had...maar die greep hij niet. Sterker nog, de Noor schoot maar liefst drie keer mis en zo werd de World Cup-strijd in één klap uiterst interessant. Quentin Fillon Maillet - landgenoot van de twee koplopers - schoof voorbij Bø, net als de Duitser Arnd Peiffer. Bø lag zo op de vijfde plek en virtueel was Fourcade de leider.

Fourcade en Jacquelin arriveerden bij de allerlaatste schietbeurt uit de carrière van de legende en dat werd geen beste: hij schoot er twee mis, Jacquelin zelfs drie. Fillon Maillet rook zo ineens zijn kans...maar zijn laatste schot ging mis. Bø had zo weer een goede kans en schoot vijf keer raak, waardoor hij met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de titel pakte: Fourcade ging als laatste de slotronde in, Jacquelin en Fillon Maillet volgden op 14 en 21 seconden, met een van achteren onbedreigde Bø daar vlak achter.

Achter de ongenaakbare Fourcade probeerden zijn landgenoten álles om Bø van het lijf te houden, maar de top-4 en daarmee de eindzege was binnen voor de Noor. Fourcade kwam voor het laatst over de finish voor zijn 80e World Cup-zege, met daarnaast zeven World Cup-eindzeges, vijf keer olympisch goud en dertien wereldtitels. Fillon Maillet sprintte naar plek twee, Jacquelin maakte het podium compleet en Bø liet het - nadat hij achterom keek - verder lopen: hij werd vierde en pakte de World Cup.