COVID-19 beŽindigt ook langlaufseizoen voortijdig, Bolshunov en Johaug kampioenen

Het is allemaal niet zo verrassend meer, maar ook het langlaufen zit er wat de World Cup betreft voor dit seizoen op dankzij de COVID-19-dreiging. Na de wedstrijden in Oslo van afgelopen weekeinde trok men naar Noord-Amerika voor een drieluik in achtereenvolgens Quebec, Minneapolis en Canmore, maar dat zit er niet meer in.

De wedstrijden in het Amerikaanse Minneapolis - sprint en langere afstand - werden wegens het inreisverbod naar de VS als eerste geannuleerd. Vervolgens ging er ook een streep door de wedstrijden in het Canadese Canmore, waar het seizoen volgende week afgesloten moest worden met nog twee afstandswedstrijden en een gemengde estafette.

Zo bleef alleen Quebec voor dit weekeinde over: een klassieke sprint op zaterdag, een sprint in vrije stijl op zondag. Veel topteams als Noorwegen, Finland, Zweden en Duitsland besloten al om het te laten voor wat het was en nadat zelfs Canada voor eigen publiek niet in actie zou komen was het welletjes geweest en ging er ook een streep door Quebec.

De Noren maakten al voor het officiële afgelasten bekend dat zij niet af zouden reizen en daarmee was de eindwinst in de World Cup een feit voor de Rus Alexander Bolshunov, die dit seizoen met ijzeren vuist regeerde. Hij won de Tour de Ski, twee skiatlons, de 50km klassiek in Oslo, de vrij epische 34 kilometer lange Ski Tour-etappe in Meråker en nog drie wedstrijden over 15 kilometer - klassiek én vrije stijl.

Bolshunov won het klassement voor de eerste keer, nadat hij vorig seizoen tweede werd, de Noorse Therese Johaug deed dat voor de derde keer. Zoals gebruikelijk was ze op de langere afstanden weer nauwelijks te kloppen, behalve toen Frida Karlsson in Oslo beter was op de 30 kilometer klassiek. Ze won de Tour de Ski, de Ski Tour en de lijst is verder véél te lang om op te noemen, dus ga er maar van uit dat Johaug bizar veel won.