Maximaal tien Russische atleten naar Olympische Spelen

De internationale atletiekbond World Athletics heeft woensdag bekendgemaakt dat er maximaal tien Russische atleten deel mogen nemen aan de Olympische Spelen in Tokio. World Athletics heeft deze beslissing genomen vanwege de dopingzaken waarin de Russische atletiekbond betrokken is.

Vanwege het grootschalig overtreden van de dopingregels is de Russische atletiekbond sinds 2015 geschorst. Sinds die tijd mogen Russische atleten onder neutrale vlag deelnemen aan toernooien als ze hun onschuld kunnen bewijzen.

Nu wordt deze maatregel voor Tokio en overige toernooien verscherpt door het beperken van het aantal deelnemers. Bovendien is er door World Athletics een boete van 10 miljoen dollar opgelegd.

“De eerdere maatregelen waren niet genoeg om de Russische atletiekcultuur te veranderen”, aldus Sebastian Coe, directeur van World Athletics. “We hopen dat deze nieuwe straf wel voldoende gaat zijn om verandering te bewerkstelligen. Deze straf past bij de ernst van de overtredingen van de Russische bond en is een duidelijke boodschap dat we dit zeer serieus nemen.”