Standbeeld van Cruijff bij Arena op 22 april onthuld

Het levensgrote bronzen standbeeld van Johan Cruijff bij de Arena, dat tot stand is gekomen door een inzamelingsactie onder supporters, wordt op 22 april onthuld. De onthulling is via een stream live te volgen.

Het beeld komt bij de hoofdingang van het stadion te staan. De datum is bewust gekozen, zodat alle supporters ruimschoots de gelegenheid krijgen om het standbeeld van de legendarische nummer 14 te kunnen bewonderen.

Datum zorgvuldig gekozen
Een dag na de onthulling speelt Ajax namelijk de thuiswedstrijd tegen Vitesse en op zaterdag 25 april is de geboortedatum van Cruijff. De dag erop vindt de jaarlijkse Cruijff Legacy Run 14K Run plaats rondom de Johan Cruijff Arena.

Het idee om een standbeeld voor Johan Cruijff vanuit de supporters te realiseren, ontstond destijds bij de Ajax Supporters Delegatie. Het lukte Ajaxsupporters binnen drie maanden het gewenste eindbedrag van 75.000 euro op te halen. Naast een online inzamelingsactie werd er in oktober 2018 tijdens Ajax - AZ een collecte gehouden.

Het beeld is gemaakt door de Friese beeldhouwer Hans Jouta, die eerder het standbeeld van Bobby Haarms maakte, dat al sinds 2011 bij de hoofdingang van de Johan Cruijff Arena staat. 'Dat Hans Jouta regelmatig bij thuiswedstrijden in het stadion zit, versterkt het uitgangspunt van de werkgroep dat het standbeeld vanuit en door de supporters wordt gerealiseerd', aldus de initiatiefnemers.

Jordi Cruijff, de zoon van Johan, laat weten erg blij te zijn. 'Wij hebben het beeld al mogen zien en het ziet er geweldig uit. Namens de familie wil ik dan ook alle supporters van Ajax bedanken die zich hebben ingezet en hebben bijgedragen aan de totstandkoming van dit mooie eerbetoon aan mijn vader.'