Zware val schansspringer Leyhe, mogelijk kruisband gescheurd

Schansspringer Stephan Leyhe is woensdagavond in Trondheim zwaar ten val gekomen tijdens de zesde wedstrijd van RAW AIR, de Noorse tegenhanger van de Vierschansentournee. Het ging om de kwalificatie voor de wedstrijd van donderdag, want in RAW AIR tellen ook de kwalificatiesprongen mee.

Leyhe stond na vijf van de tien competities op de tweede plek, vlak achter de Poolse leider Kamil Stoch. De Duitser sprong erg ver, maar maakte een fout bij de landing en ging onderuit. Hij greep gelijk naar de linkerknie en moest na de nodige hulp afgevoerd worden. Donderdag vliegt Leyhe terug naar Duitsland voor nader onderzoek, zo liet de Duitse skibond DSV weten.

Stoch sprong in de kwalificatie naar de tiende plek en behoudt zijn leidende positie in RAW AIR. Leyhe valt uiteraard weg, Ziga Jelar - de nummer drie - eindigde als elfde en de Noor Marius Lindvik maakte vanaf plek vier met een vierde plek wat punten goed op Stoch. Om 17.00 uur gaat de wedstrijd in Trondheim donderdag van start.

De val van Leyhe

Vrouwen
Bij de vrouwen heeft de Noorse Maren Lundby een grote voorsprong in het klassement. Ze won de kwalificatie in Trondheim, nadat ze in Lillehammer al de kwalificatie én wedstrijd won, net als de kwalificatie in Oslo. De Oslo-wedstrijd kon niet doorgaan en werd verplaatst naar Lillehammer, waar ze tweede werd. Haar jonge landgenote Silje Opseth staat op een verrassende tweede plek.

De vrouwen springen donderdag om 20.00 uur hun wedstrijd in Trondheim en voor hen is dat de afsluiter van RAW AIR - zij komen niet in actie op de enorme vliegschans van Vikersund.