COVID-19: Seizoen alpineskiesters voorbij, Brignone pakt eindwinst

Voor de alpineskiesters zit het seizoen er vroegtijdig op. In het Italiaanse Cortina d'Ampezzo zouden volgende week de World Cup-finales gehouden worden, maar die werden afgelopen week al geannuleerd. Daarmee zouden de wedstrijden in Åre van donderdag en vrijdag het seizoen afsluiten, maar nu zijn ook die wegens de COVID-19-dreiging geannuleerd.

De huidige tussenstand in de World Cup betekent dus ook gelijk de eindstand en daarmee wordt Federica Brignone de eerste Italiaanse eindwinnares ooit - bij de mannen was Alberto Tomba in 1994/95 de laatste eindwinnaar. Brignone excelleerde dit seizoen alleen op de slalom niet: op dat onderdeel eindigde ze als 36e in de World Cup-stand.

De Italiaanse won de kristallen bokaal op de alpinecombinatie en de reuzenslalom, eindigde als tweede op de super-G en als derde op de afdaling en parallelwedstrijden. Ze won vijf wedstrijden gedurende de winter: de reuzenslaloms in Courchevel en Sestrière, de alpinecombinaties in Altenmarkt-Zauchensee en Crans Montana en de super-G in Rosa Khutor/Sochi.

De eindwinnares van de afgelopen drie seizoenen, Mikaela Shiffrin, blijft steken op de tweede plek. De dominante slalomskiester staat tweede op dat onderdeel, derde op de reuzenslalom en vijfde en zevende op de afdaling en super-G, maar kwam na de wedstrijden in Bansko eind januari niet meer in actie wegens het plotselinge overlijden van haar vader.

De mannen sluiten het seizoen - als het goed is - gedurende het weekeinde af met een slalom en reuzenslalom in het Sloveense Kranjska Gora, waar in elk geval geen publiek toegestaan is. De Noorse World Cup-leider Aleksander Aamodt Kilde en de Fransman Alexis Pinturault strijden om de eindwinst, met Kilde's landgenoot Henrik Kristoffersen nog als theoretische outsider.