World Cup alpineskiŽn nadert zinderende ontknoping, Kilde slaat terug

De World Cup alpineskiën gaat in de komende dagen beslist worden en dat wordt een spannende strijd. De World Cup-finales in het Italiaanse Cortina d'Ampezzo zijn wegens de COVID-19-dreiging afgelast, waardoor op elk onderdeel nog maar één wedstrijd op de kalender stond.

De Fransman Alexis Pinturault ontwaakte zaterdag als leider in het algemeen klassement, voor de Noor Aleksander Aamodt Kilde en diens landgenoot Henrik Kristoffersen. Een mooie mix van talenten: Kristoffersen is een absolute specialist op de slalom en reuzenslalom, Kilde vooral op de super-G en afdaling met een prima reuzenslalom in de benen en Pinturault kan alles, maar met een voorkeur voor de technische disciplines.

Zaterdag stond in het Noorse Kvitfjell de laatste afdaling van de winter op het programma en op die discpline was Beat Feuz door het afgelasten van de finales ineens zeker van de eindwinst. Hij werd zaterdag vierde, waardoor hij na zeven podiumplekken in zeven afdalingen dit seizoen nét niet die mooie reeks vol kon maken.

Kilde zette al vroeg een scherpe tijd neer, maar uiteindelijk was het de Oostenrijkse Matthias Mayer die er 0,14 seconden onderdoor dook en de winst pakte. Carlo Janka gaf 0,37 tellen toe en nestelde zich tussen Kilde en zijn landgenoot Feuz op plek drie, een mooie podiumplek voor de al jaren door blessures getergde Zwitser.

Pinturault bleef steken op de 37e plek en scoorde dus geen punten, waardoor Kilde hem voorbij stak in het World Cup-klassement. Met zondag een super-G en volgende week in Kranjska Gora een reuzenslalom en slalom te gaan wordt het echter nog uiterst spannend: Pinturault scoort doorgaans beter op de combinatie van die drie onderdelen, maar heeft wel een achterstand op Kilde.