Noorse biatleten dominant in laatste estafette

De Noorse biatleten hebben in het Tsjechische Nove Mesto de laatste mannenestafette van het World Cup-seizoen gewonnen. Echt spannend was het met name in het beslissende deel van de wedstrijd niet, maar dat mocht de pret voor de strijd om de overige plekken niet drukken. Michal Slesingr nam na bijna twee decennia afscheid, helaas zonder thuispubliek: COVID-19 voorkwam dat. Hij opende het bal voor de Tsjechen en deed dat uitstekend, waarna hij met één World Cup-zege (2007/08) afscheid nam.

Drie man vormden de kopgroep bij de eerste wissel: Vetle Sjåstad Christiansen had twee extra patronen nodig namens Noorwegen en werd vergezeld door de Zweed Sebastian Samuelsson en de verrassende Wit-Rus Anton Smolski, die beiden één extra patroon nodig hadden. De Oekraïner Artem Pryma en Duitser Simon Schempp volgden op dik tien tellen, terwijl de gehele top-20 - inclusief België met startloper Thierry Langer - nog binnen een minuut van de leiders zat.

Jesper Nelin gooide het dan weer weg voor Zweden: hij moest na het staand schieten de strafronde in. Johannes Dale pakte voor Noorwegen na zijn staande schietbeurt de leiding, op een kleine tien seconden gevolgd door vijf man: Sergey Bocharnikov (Wit-Rusland), Sergey Semenov (Oekraïne), Ondrej Moravec (Tsjechië), Kalev Ermits (Estland) en de zich wat herstelde Nelin. De piepjonge World Cup-debutant Tommaso Giacomel, die namens Italië grote indruk maakte, zat 27 tellen achter Dale, Frankrijk viel ver weg: Emilien Jacquelin vergat een strafronde. Florent Claude hield België ondertussen op een keurige veertiende plek.

Tarjei Bø breidde de Noorse voorsprong flink uit: hij had één extra patroon nodig en kwam totaal niet in de problemen. Hij gaf het denkbeeldige stokje over aan broer Johannes Thingnes, met vijf man op 40-50 seconden achter hem: Dominik Windisch (Italië), Mikita Labastau (Wit-Rusland), Arnd Peiffer (Duitsland), Peppe Femling (Zweden) en Eduard Latypov (Rusland), op tien tellen gevolgd door Ruslan Tkalenko (Oekraïne). Met name Italië was interessant om te volgen, want na Giacomel hadden ze als slotloper met Didier Bionaz nóg een piepjonge World Cup-debutant, bij wie de druk gelijk hevig opgevoerd werd. België wisselde netjes als zeventiende na het optreden van Tom Lahaye-Goffart.

Niet geheel verrassend kwam Johannes Thingnes Bø totaal niet meer in de problemen en dus pakte Noorwegen overtuigend de winst. De strijd om de tweede plek was nog wél spannend: de jonge Rus Saïd Khalili, de Oekraïner Dmytro Pidruchnyi en de Zweed Martin Ponsiluoma vertrokken samen na de laatste schietbeurt. Oud-wereldkampioen achtervolging Pidruchnyi bleek de snelste en hielp Oekraïne naar de tweede plek, Ponsiluoma wist toptalent Khalili nog af te troeven om Zweden ook het podium op te helpen. De jonge Cesar Beauvais moest na het staand schieten een strafrondje draaien, maar voorkwam dat België op een ronde achterstand gezet werd: 20e.