Noorse biatletes winnen laatste vrouwenestafette van de winter

In het Tsjechische Nove Mesto is de laatste vrouwenestafette van het World Cup-seizoen in het biatlon afgewerkt. Dat gebeurde zonder publiek, dat mocht wegens de COVID-19-dreiging niet komen, maar het was verder een alleraardigste wedstrijd.

Er werd in de lastige omstandigheden bepaald niet best geschoten door de eerste groep dames, maar Lisa Vittozzi hield het hoofd koel en wisselde voor Italië als eerste. Ekaterina Yurlova-Percht (Rusland) en Anastasiya Merkushuna (Oekraïne) volgden op dik tien seconden, met nog eens acht tellen darachter Julia Simon (Frankrijk) en dan nog Kinga Zbylut (Polen), Johanna Skottheim (Zweden) en Karoline Offigstad Knotten (Noorwegen) op een halve minuut.

Federica Sanfilippo deed het namens Italië een stuk minder goed: met vier extra patronen en matig langlaufen viel ze terug naar plek negen bij de wissel. Yuliia Dzhima hielp Oekraïne naar de leiding en ook nu volgden op tien seconden twee dames bij de wissel: Anna Magnusson (Zweden) en Monika Hojnisz-Starega (Polen). Vanessa Hinz zat er voor Duitsland tien tellen achter, met binnen vijftien seconden van haar ook nog Irina Starykh (Rusland), Ida Lien (Noorwegen), Justine Braisaz (Frankrijk) en Marketa Davidova (Tsjechië) - van die groep bleef alleen Lien gevrijwaard van de strafronde.

Valj Semerenko (Oekraïne) werd bijgehaald door drie dames na haar tweede schietbeurt, waar ze drie extra patronen nodig had. Ingrid Landmark Tandrevold uit Noorwegen en de Française Chloe Chevalier sloten net als Larisa Kuklina aan, hoewel de Russische wel weer moest lossen en twaalf seconden achter de andere drie wisselde. Duitsland zat met Franziska Preuss op een halve minuut, verder bleef alleen Ana Maka voor Polen nog binnen een minuut van de leiders - Elvira Öberg uit Zweden viel terug naar de achtste plek.

Slotloopsters Olena Pidhrushna (Oekraïne), Anaïs Bescond (Frankrijk) en Tiril Eckhoff (Noorwegen) vonden elkaar na hun liggende schietbeurt snel terug, Kristina Reztsova (Rusland) en sprintwinnares Denise Herrmann (Duitsland) zaten op 35-40 seconden. Eckhoff schoot in staande positie foutloos, Bescond had extra patronen nodig, maar sloot op een paar seconden aan. Pidhrushna moest de strafronde in en was gezien wat de winst betreft, samen met Reztsova mocht ze strijden om de derde plek - Herrmann zat er echter tien seconden achter en is op de ski's doorgaans een stuk sneller.

Echt aansluiten bij Eckhoff zat er voor Bescond niet in en de Noorse kon op weg naar de winst. De Française eindigde op een kleine halve minuut achterstand, Herrmann maakte haar reputatie waar, nam Reztsova en daarna Pidhrushna in de laatste paar honderd meter te grazen en hield Duitsland het podium op.