Schansspringer Geiger wint 1000e World Cup-wedstrijd in klassiek Lahti

In het Finse Lahti is de World Cup-klassieker aldaar in het schansspringen gehouden. We keren nog even terug naar het weekeinde, want er werden mooie wedstrijden gehouden met het einde van het seizoen zo langzamerhand in aantocht.

Vrijdag - individueel
Stefan Kraft deed het in de eerste ronde alvast weer uitstekend en de World Cup-leider nam er de leiding, voor zijn concurrenten in het algemene klassement: de Pool Dawid Kubacki en de Duitser Karl Geiger, met Kraft's Oostenrijkse landgenoot Michael Hayböck op plek vier en nog een flinke groep mannen die kans maakten op het podium.

Met de top-4 nog te gaan was de eerste plek in handen van de Noor Daniel André Tande, zesde na één sprong. Hayböck viel vijf plekken terug, Geiger nam de leiding over en behield dus in elk geval zijn podiumplek. Kubacki viel tegen en leverde vier plekken in, Kraft maakte geen fout en pakte zijn 21e World Cup-zege, de vijfde van de winter. Geiger en Tande completeerden het podium.

Zaterdag - team
In de eerste ronde staken twee ploegen er bovenuit: Duitsland en Slovenië. Bij de Duitsers deden vooral Karl Geiger en Constantin Schmid het uitstekend, Stephan Leyhe en Pius Paschke sloten netjes aan. Timi Zajc en Anze Lanisek waren de beste Slovenen, Cene en broer Peter Prevc verloren iets teveel om de leiding te pakken. Oostenrijk volgde al op forse afstand, vlak voor Noorwegen en Polen.

Cene Prevc en Zajc sprongen Slovenië in de finale voorbij Duitsland, Oostenrijk begon het gat te dichten. Leyhe sprong het gat naar Peter Prevc bijna geheel dicht en met een minieme voorsprong moest Lanisek de winst binnenhalen tegen Geiger. Dat lukte echter niet: Lanisek viel tegen en Geiger sprong Duitsland naar de winst, terwijl de Oostenrijkse slotspringer Stefan Kraft nog gevaarlijk in de buurt kwam en zijn ploeg naar plek drie hielp.

De Duitsers winnen de landenwedstrijd

Zondag - individueel
Geiger opende de wedstrijd het beste en nam in de eerste ronde de leiding, maar spannend was het wel: Ryoyu Kobayashi volgde op iets meer dan één punt. Ook Kraft en Schmid deden nog volop mee, Hayböck knokte eveneens om het podium. Noemenswaardig was dat Leyhe en de niet aan elkaar verwante Japanners Yukiya en Keiichi Sato gezamenlijk de zesde plek in de stand deelden.

Leyhe bleek de beste van de drie mannen op plek zes, Hayböck ging er overheen en pakte daarna ook Schmid. Kraft nam de leiding over van zijn 'roomie' en verzekerde zich dus in elk geval van een podiumplek, waarna Kobayashi vijf plekken inleverde. Geiger haalde tot slot nog eens flink uit en sprong zo ruimschoots naar de winst, waardoor hij nog altijd kans houdt op eindwinst in de World Cup.

De wedstrijd op zondag was overigens de 1000e World Cup-wedstrijd in ruim vier decennia schansspringen. Op 27 december 1979 was Toni Innauer in Cortina d'Ampezzo de eerste die een zege boekte in wat nu hét vaste circus is, Geiger won duizend wedstrijden later dus.