Shorttrackster Aardoom moet noodgedwongen stoppen

Avalon Aardoom moet vanwege een aangeboren hartafwijking stoppen met haar topsportcarrière. De 22-jarige shorttrackster maakte sinds 2018 deel uit van de nationale selectie.

Aardoom werd op haar 16e werd geopereerd aan een hartafwijking. Ondanks die afwijking slaagde ze er toch in om de nationale top te bereiken. Op het NK in 2018 veroverde ze verrassend zilver in het eindklassement. Door dat resultaat kreeg ze een plaats in de nationale selectie van bondscoach Jeroen Otter. Haar droom, deelname aan de Olympische Spelen, leek binnen handbereik.

Afgelopen jaar kreeg ze echter te kampen met zware fysieke tegenslag. Een hersenschudding, opgelopen bij een valpartij waarbij ze beide knieën in het eigen gezicht kreeg, luidde een maandenlange periode van onzekerheid in. Toen ze vervolgens tijdens een fietstraining bewusteloos in de berm belandde, moest ze al haar sportactiviteiten staken.

“Schaatsen is er sindsdien helemaal niet meer bij, want dat is hartstikke gevaarlijk als je op elk moment 'out' kan gaan”, vertelt Aardoom. “Natuurlijk zou ik het liefst blijven shorttracken, maar het gaat gewoon niet meer.”

Uit medische onderzoeken bleek dat de hartafwijking Aardoom nog steeds parten speelt. Inmiddels heeft ze een implantaat gekregen dat haar 24 uur per dag monitort.

“Vreselijk balen, want mijn olympische droom is in duigen gevallen. Ik was echt heel klein toen ik al hardop zei dat ik naar de Spelen wilde, zo klein dat er geen schaatspak was dat echt strak zat. De droom leek haalbaar, maar het is helaas anders gelopen. Dat zal ik moeten verwerken en daarvoor ga ik binnenkort naar Canada. Ik zal daar werken aan mijn herstel en laat er nader onderzoek verrichten. Ik heb geen idee hoe lang dit gaat duren, maar hoop vooral weer snel gezond te worden.”