Bizarre ontknoping rodelseizoen na crash in beslissende run

In het Duitse Königssee is het internationale seizoen voor de rodelaars afgesloten met de laatste World Cup van de winter. Op de oudste, nog gebruikte kunstijsbaan ter wereld werd flink gestreden aan het prachtige meer, waar de wedstrijden weer met minieme verschillen beslist werden.

Dubbels
Toni Eggert en Sascha Benecken haalden uit en met nog één duo te gaan in de eerste run stond niemand binnen een halve seconde - een welhaast bizar verschil in het rodelen. Hun landgenoten en rivalen Tobias Wendl en Tobias Arlt maakten het gelukkig nog wel spannend en leverden slechts 0,081 seconden in, de Letse broers Juris en Andris Sics volgden op 0,555 seconden.

In de tweede run behielden Sics en Sics zonder grote problemen hun positie en dus hun podiumplek. Wendl en Arlt doken er 0,793 seconden onderdoor en dus lag de bal bij Eggert/Benecken, die er nog eens 0,266 seconden vanaf haalden. Ze pakten zo opnieuw de eindzege in de World Cup en grepen ook hun 43e World Cup-zege, waardoor ze er nog één minder hebben dan Wendl/Arlt.

Vrouwen
Duitsland boven in de eerste run, maar het was niet Julia Taubitz: de leidster van het team - bij afwezigheid van de onlangs bevallen Dajana Eitberger en Natalie Geisenberger - gaf 0,086 seconden toe op de ijzersterk startende jongeling Anna Berreiter. Tatyana Ivanova uit Rusland volgde op 0,106 seconden, voor de Amerikaanse Summer Britcher (+0,120) en de Russische Viktoriia Demchenko (+0,159).

Demchenko zette een dijk van een tweede run neer en ging met 0,013 seconden voorbij aan Britcher. Ivanova kon als eerste niet-Duitse in 22 jaar de World Cup pakken, maar viel met een matige run vier plekken terug. Taubitz pakte met 0,069 seconden de leiding en daarmee won ze haar eerste - en Duitsland's 23e achtereenvolgende - World Cup-titel. De dagwinst ging naar de jonge Berreiter, die met 0,078 seconden haar debuutseizoen winnend afsloot.

Anna Berreiter wint ook in Königssee (Pro Shots/Zuma Press)
Anna Berreiter wint ook in Königssee (Pro Shots/Zuma Press)

Mannen
In de eerste run verbrak Johannes Ludwig zijn eigen, twaalf jaar oude startrecord, wat hem plek zes op 0,225 seconden opleverde. De leiding was in handen van thuisheld Felix Loch, maar het verschil met de Rus Semen Pavlichenko bedroeg slechts vijf duizendsten van een seconde. De Oostenrijker Jonas Müller volgde op 0,037 seconden, voor de Rus Roman Repilov (+0,109) en de Italiaan Dominik Fischnaller (+0,181).

In run twee maakte Ludwig de tijd goed op Fischnaller, maar ook echt precies: ze stonden tot op de duizendsten gelijk. Repilov dook er 0,298 seconden onderdoor en daarmee was de Rus voor de tweede keer World Cup-kampioen. Müller was nog eens 0,064 tellen sneller en daar dook Pavlichenko dan weer drie duizendsten onder. Loch sloot de wedstrijd af en gaf 0,083 seconden toe, waardoor hij zijn moeizame seizoen afsloot met een plek buiten het podium op zijn thuisbaan.

Estafette
Als eerste outsiders zetten de Amerikanen een prima tijd neer, maar Anna Berreiter, Felix Loch en Toni Eggert/Sascha Benecken doken er namens Duitsland maar liefst 0,810 seconden onderdoor. Letland kwam ruim achter de VS terecht, waarna Rusland het mocht proberen. Dat lukte niet helemaal: op 1,008 seconden kwamen Demchenko, Pavlichenko en Yuzhakov/Prokhorov achter de VS terecht, met alleen Italië te gaan.

Italië had door het matige Russische optreden genoeg aan een top-9-plek in het veld van tien teams om de World Cup-titel te pakken. Andrea Vötter en Dominik Fischnaller verloren enkele tienden, Ivan Nagler/Fabian Malleier konden het afmaken. Het duo ging echter de fout in, kon een crash aanvankelijk nét voorkomen, maar ging toch onderuit. Ze wisten wel terug te komen op de slee, maar verloren zoveel tijd dat ze als tiende eindigden.

De beide ploegen kwamen zo op gelijke hoogte in het klassement en omdat van tiebreakers geen gebruik werd gemaakt, ging de titel alsnog naar Italië...én naar Rusland, dat met twee zeges één keer vaker bovenaan het ereschavot stond.

Oostenrijk, toch absoluut een van de podiumkandidaten, deed helaas niet mee: Thomas Steu en Lorenz Koller hebben het hele seizoen al gemist wegens een blessure, maar in de reguliere dubbelrace raakten ook Armin Frauscher en Yannick Müller geblesseerd bij een crash.