UWCL-finale 2023 in Eindhoven

De finale van de Champions League wordt in 2023 gespeeld in het Philips Stadion. Dat maakte de UEFA zojuist bekend. De Champions League voor vrouwen welteverstaan.

Vorig jaar maakte de KNVB met hulp van Daniëlle van de Donk bekend dat de voetbalbond de finale van de Champions League naar Eindhoven wilde halen. Sinds 2001 is er een Europees clubvoetbaltoernooi voor de dames. De finale is in 2023 voor het eerst in Nederland. 

De UEFA maakte niet alleen bekend waar de Champions League-finale van 2023 gespeeld wordt, maar ook het stadion van de finale in 2022 is bekend. Dan is het Juventus-stadion het theater voor de eindstrijd. De theaters voor de finales van 2020 en 2021 waren al bekend. Dit jaar wordt de finale gespeeld in het Franz Horr Stadion in Wenen, volgend jaar in Gamla Ullevi in het Zweedse Götenborg.

"Het is fantastisch nieuws dat de finale van 2023 aan Eindhoven heeft toegewezen”, reageert Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB. "De resultaten van onze Leeuwinnen tijdens EURO 2017 en het WK in 2019 hebben aangetoond hoe het vrouwenvoetbal in Nederland inmiddels in de lift zit. De organisatie van dit evenement sluit daar naadloos op aan. Het is belangrijk om nu ook in het clubvoetbal stappen te zetten, zodat bijvoorbeeld de eredivisie voor vrouwen kan groeien naar het niveau van de grote Europese vrouwencompetities. De organisatie van een sportevenement als de Champions League-finale draagt daar zeker aan bij. Het laat meiden zien wat mogelijk is en kan nieuwe generaties meiden inspireren.”

De Europa League-finale van de mannen wordt in 2022 afgewerkt in de Puskás Arena in Boedapest. Dat stadion wordt daarmee de opvolger van Estadio Ramón Sánchez Pizjuán in Sevilla. Daar vindt de finale in 2021 plaats, zoals al bekend was. De finale van het huidige Europa League-seizoen wordt gespeeld in Stadion Energa Gdansk in Polen.

De strijd om de Europese Super Cup (de strijd tussen de winnaar van de Europa League en Champions League) wordt in 2022 gehouden in het Olympisch Stadion in Helsinki, terwijl de winnaars van de Champions League en Europa League in 2023 afreizen naar de Russische Kazan Arena. Aankomend jaar is de Europese Super Cup in Estádio do Dragão in Porto, in 2021 in het Windsor Park in Belfast. Dat was al bekend.